Siirry sisältöön

Alumni

Kaikki HEOssa opiskelleet ovat opiston entisiä opiskelijoita eli opiston alumneja. Haastattelimme joitakin meillä opiskelleita ja kysyimme heidän kokemuksistaan HEOsta. He kertoivat mm. siitä, kuinka opiskelusta on ollut heille hyötyä tutkinto-opinnoissa tai työelämässä. Alumnihaastattelujen kautta voi tutustua opintovuoden sisältöön opiskelijanäkökulmasta.

HEOn alumnitoiminta on vanhoille opiskelijoille järjestettyä toimintaa, kuten yhteisiä tapaamisia. Omasta vuosikurssista muodostuu usein tiivis yhteisö, joka tarjoaa verkostoja pitkälle opintovuoden jälkeenkin. Alumnitapaamisia järjestetään opintolinjoittain.

HEO Radio- ja TV-journalismi

Tiina Ryynänen

Mediatuotannon opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulussa

HEO Radio- ja TV-journalismi

Mitä teet tällä hetkellä?

Opiskelen Metropoliassa mediatuotantoa ensimmäistä vuotta.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Valmistuin keväällä 2016 lukiosta ja tiesin, että haluan Metropolia Ammattikorkeakouluun opiskelemaan. Hainkin sinne, mutten päässyt. Mietin, että välivuosi on tulossa, enkä haluaisi tehdä mitään turhaa random-alaa, vaan jotain, mikä vie elämässä eteenpäin. Tiesin, että on kansanopistoja, joissa on media-alan koulutusta, ja siten päädyin HEOon viettämään välivuotta — joka ei oikeastaan ollut edes välivuosi, kun kerran opiskelin haluamaani alaa.

Millaiset pohjataidot sinulla oli?

Olin yhdeksännellä luokalla TET-harjoittelussa silloisella Metro FM:llä, ja siitä lähti innostus radioon. Samaan aikaan teimme kavereiden kanssa omakustannelehteä. Peruskoulun jälkeen menin Vaskivuoren lukioon medialinjalle, ja siellä nyt tietenkin tuli tehtyä lehti-, tv- ja radiotyötä. Minua on aina kiinnostanut musiikki ja kulttuuri, ja jo ala-asteella mietin, että olisipa hienoa tehdä itsekin bändihaastatteluja ja reportaaseja.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Kevään työharjoittelu. Olin Radio Aallon iltapäiväohjelman apulaisena. Oli hienoa, miten paljon siellä annettiin vastuuta — sai tehdä haastatteluja ja gallupia. Ylipäänsä oli todella kivaa, että pääsi kunnolla työelämään tekemään! Myös tietenkin Trombit (HEOn oma työharjoittelujakso), vaikka näin jälkikäteen tuli kyllä otettua liikaa hommia ja istuttua pitkää päivää studiossa sekä edit-luokassa. Mutta kyllähän se oli kokemus, kun teimme viisi viikkoa sisältöä nettiin ja radioon. Lisäksi meissä opiskelijoissa oli niin eri-ikäisiä ihmisiä, eri tilanteissa olevia ja alanvaihtajia, että heiltä sai imettyä elämänkokemusta ja kuuli paljon monenlaisia tarinoita. Oli upeaa olla sellaisten ihmisten seurassa, joita ei muuten olisi varmasti koskaan tavannut!

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Me etenimme aika nopealla tahdilla. Ja pakkohan se olikin, kun oli vuosi aikaa käydä läpi perusasiat radio- ja tv-työstä. Itselle haasteellisinta oli kamera- ja videokuvaus. Sitä olisi voinut olla enemmän. Muuten haasteellista oli töiden tekeminen opiskelun ohessa. Mitään suurempia ongelmia ei ollut opintojen kanssa, kun kaiken otti niin avoimesti vastaan, ja kuitenkin oli halu oppia ja omaksua.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Meillä oli aivan ihanat ja asiantuntevat opettajat. Saimme todella paljon tietoa, ja aina kyllä tuli oltua korvat höröllä. Oli todella hyvä juttu, että meillä kävi runsaasti vierailijoita oikeasta työmaailmasta, esimerkiksi Radio Rockin juontaja Jone Nikula ja Nelosen radioiden musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilä. Kävimme myös vierailuilla mm. Ylellä, Kokkisodan kuvauksissa ja Nelosen radioilla. Vierailijoista ja vierailukäynneistä sai otetta työelämään ja monipuolisiin työtehtäviin.

Opinnoissa sai tehdä käytännössä paljon. Jo ensimmäisinä päivinä lähdimme tekemään katugallupeja, eli meidät kyllä heitettiin heti käytännön tekemisen pariin, mikä oli hyvä asia, sillä nimenomaan tekemällä oppii. Varsinkin Trombitin aikaan, kun teimme viisi viikkoa radiota aamusta iltaan joka arkipäivä, pääsi olemaan äänessä, tekemään uutisia ja tuottamaan radiolähetyksiä. Siinä tuli kyllä kehityttyä, ja oli mahtavaa, kun sekä opettajat että muut opiskelijat antoivat tekemisistä paljon palautetta, ja sai kuulla, että on kehittynyt.

Miten HEOn Radio- ja TV-journalismin linjan opinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Sanoin heti opintovuoden alussa, että haen Metropoliaan mediatuotannon opiskelijaksi, ja sain alusta asti tukea opettajilta. He myös kannustivat ja olivat koko ajan sillä asenteella, että kyllä pääsen opiskelemaan. Ja pääsin tosiaan HEO-vuoden jälkeen opiskelemaan sinne, minne halusinkin.

Miten rahoitit opintosi?

Nostin opintotukea ja kävin töissä. Ja onneksi mummi vähän sponsoroi opintoja.Tulin nimittäin suoraan lukiosta, eikä minulla ollut säästöjä. Mietin kyllä, riittääkö rahat, ja voinko edes hakea HEOon, mutta uskon, että kyllä sitä loppujen lopuksi rahaa jostain löytyy, jos oikeasti haluaa opiskella jotain alaa. Voihan sitä esimerkiksi hetken käydä töissä, kerätä säästöjä ja tulla sitten opiskelemaan.

Kerro jokin opintovuodesta erityisesti mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Trombitin ajalta on jäänyt mieleen varsinkin yksi vuorokausi. Teimme opiskelukaverini kanssa pari haastevideota, ja ihan ensimmäiseksi suoritimme 24 tunnin haasteen, jossa olimme siis tuon 24 tuntia toisissamme kiinni käsiraudoilla. Oli aikamoinen päivä, kun meidät aamulla kahlittiin, teimme koululla yhden radiolähetyksen, sen jälkeen lähdimme kaverini työharjoittelupaikkaan — istuimme ratikassa käsiraudoissa talvitakit puoliksi päällä ja ihmiset katsoivat, mitä ihmettä on tekeillä. Illalla teimme vielä toisen radiolähetyksen koululla. Onneksi kaverini asui koulun asuntolassa, jonne menimme yöksi.

Suosittelisitko Radio- ja TV-journalismin opintolinjaa muille?

Kyllä! Jos oikeasti kiinnostaa ala, niin linjalla saa todella intensiivisesti taidot. On tärkeää, että pystyy sitoutumaan opiskeluun ja olemaan paikalla. HEOn Radio- ja TV-journalismin opintolinjalla saa kyllä tehdä niin paljon oikeastaan kuin haluaa.

HEO Sisustussuunnittelu

Oona Nikula

Opiskelija Lahden Muotoiluinstituutissa

HEO Sisustussuunnittelu

Mitä teet tällä hetkellä?

Opiskelen sisustusarkkitehtuuria ja kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituuttissa.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Kiinnostuksesta sisustussuunnittelijan uraan. Etsin sisustussuunnitteluun liittyviä koulutuksia ja tietoa siitä, mitä mahdollisuuksia itselläni olisi kulkea koulutietä eteenpäin. Sitä kautta löysin kyseisen koulutuksen ja HEOn.

Millaiset pohjataidot sinulla oli?

Vain peruskoulu ja pitkä työkokemus.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Uuden oppiminen, opettajat ja mahtavat ihmiset.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Omalla kohdalla iltaopintojen aikatauluttaminen pienen lapsen ja perheen arjen kanssa.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetus antoi uusia taitoja, jopa valmiuksia tehdä alan töitä, jos vain lähtee rohkeasti eteenpäin. Alan kouluihin hakeminen on paljon helpompaa HEO-vuoden jälkeen.

Miten HEOn Sisustussuunnittelun opinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Heti HEOn Sisustussuunnittelun opintovuoden jälkeen sain seuraavaksi kesäksi tehtäväksi ison yksityisen remontointi- ja sisutuskohteen.

Miten rahoitit opintosi?

Rahoitin opintoni opintolainalla.

Kerro jokin opintovuodesta erityisesti mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Mitään yksittäistä ei tule mieleen. Edelleen pidän yhteyttä HEOn aikaisiin opiskelijakavereihin. Osa on jopa samalla luokalla Muotoiluinstituutissa. Projektityönä oman majan rakentaminen ja retkipäivänä siellä yöpyminen olivat myös mahtavia kokemuksia.

Suosittelisitko Sisustussuunnittelun opintolinjaa muille?

Ehdottomasti! Ihan mahtavia oppeja, muistoja ja mielettömän ihanat opettajat. Kannattaa nauttia vuodesta. HEOsta saamilla opeilla paranevat mahdollisuudet edetä jatkokoulutukseen. Rohkeimmille avautuvat myös työmahdollisuudet.

HEO Arkkitehtuuri ja muotoilu

Toini Seppälä

Arkkitehtuurin opiskelija, Oulun yliopisto

HEO Arkkitehtuuri ja muotoilu

Mitä teet tällä hetkellä?

Opiskelen Oulun yliopistossa arkkitehtuuria.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Muutamat kaverini olivat opiskelleet HEOlla ja suosittelivat opistoa. Ajattelin, että vuoden kestävä ”valmennuskurssi” olisi hyvä minulle. HEO sijaitsee hyvällä paikalla, joten opintovuosi siellä kiinnosti.

Millaiset pohjataidot sinulla oli?

Lukion jälkeen opiskelin vuoden kuvataidetta ruotsinkielisessä kansanopistossa. Olin myös HEOa edeltävänä keväänä ollut arkkitehtuurin pääsykokeissa. En tiedä, voiko sitä pitää pohjataitona, mutta mielestäni siitä oli apua, että oli käsitys, millaiset pääsykokeet ovat.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Parasta oli kaiken uuden oppiminen. Opin, miten luovasti voi ideoida ja kokeilla uusia juttuja sekä millaisia erilaisia tekniikoita voi käyttää esityskuvissa. Opettajat olivat inspiroivia ja rohkaisevia, ja heillä oli todella ammattitaitoinen ote. Tykkäsin vierailuista mielenkiintoisiin paikkoihin ja näyttelyihin. Minut yllätti se, miten paljon sain oppia itsestäni vuoden aikana.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Aluksi vaikeaa oli ilta-aikaan opiskelu. Tykkään aloittaa päivän hommat aamusta ja illalla viettää vapaa-aikaa esimerkiksi kavereiden kanssa, mutta HEO-vuonna rytmini oli toisin päin. Toisaalta totuin melko pian siihen.

Toki myös luovat prosessit ja suunnitteleminen olivat haasteellisia, mutta sellaista itsensä haastaminen tuleekin aina olemaan. On vain opittava omat keinot tehdä ja luottaa itseensä.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetus oli todella laadukasta. Opettajat olivat alansa huippuja, todella avuliaita ja helposti lähestyttäviä. Vierailevien opettajien luennot antoivat lisää inspiraatiota ja uusia näkökulmia.

Miten HEOn Arkkitehtuurin ja muotoilun opinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Opinnoista on ollut minulle enemmän hyötyä kuin osasinkaan ajatella. Opinnot eivät olleet vain valmentautumista tulevaan, vaan, kuten mainitsinkin, opin paljon myös itsestäni. Sen lisäksi opin todella paljon koko visuaalisesta ja luovasta alasta ylipäätään. Heräsin vuoden aikana pohtimaan sitä, mikä on minun tyyliäni, mitä haluaisin arkkitehtinä tehdä ja sitä, miten omaa tyyliä tuodaan töihin. Opin luonnostelemaan ja kokeilemaan ideoitani. 

Erilaisten piirustus- ja maalaustekniikoiden osaamisesta oli suuri apu pääsykokeissa sekä opinnoissani täällä yliopistossa. Tärkeä asia oli myös oppia vastaanottamaan kritiikkiä, ja palautetta ylipäätään.

Miten rahoitit opintosi?

Rahoitin opintoni toisen asteen opintotuella sekä kesätyösäästöillä. Olin myös pieniä pätkiä töissä vuoden aikana. 

Kerro jokin opintovuodesta erityisesti mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Keväällä meillä oli majakurssi, jonne suunnittelimme ja toteutimme itsellemme jonkinlaiset yösijat. Majat olivat todella sympaattisia ja hauskannäköisiä. Virkkasimme kaverini Henriikan kanssa sormenpaksuisesta köydestä kolmionmallisen verkon, joka kiinnitettäessä tosin menetti muotonsa ja venähti. Verkossa pystyi silti nukkumaan. Harmi oli, etten itse voinut vähän flunssaisena jäädä yöksi luontoon, mutta ilta Lammassaaressa oli tunnelmallinen!

Suosittelisitko Arkkitehtuurin ja muotoilun opintolinjaa muille?

Ehdottomasti! Opintolinja on hyvä kaikille, jotka miettivät, voisiko arkkitehtuurin tai muotoilun opiskelu olla oma juttu. Vuoden aikana saa pohtia, mitä todella haluaisi tehdä. Linjalla pääsee tutustumaan alaan erittäin monipuolisesti, ja erilaisten tehtävien kautta pääsee hyvin sisälle luovaan työskentelyyn.

HEO Kauppatieteet

Lotta Siren

Opiskelija Turun Kauppakorkeakoulussa

HEO Kauppatieteet

Mitä teet tällä hetkellä?

Opiskelen ensimmäistä vuotta Turun kauppakorkeakoulussa ja juonnan karaokea.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Hain kauppakorkeakouluun heti lukion jälkeen, mutta en päässyt sisään. Kaikkien hakujen sulkeuduttua pelkäsin joutuvani pitämään välivuoden ja olo oli jo aika onneton, kunnes näin sattumalta metrossa HEOn mainoksen, jossa ilmoitettiin haun olevan käynnissä. Hain Kauppatieteet-opintolinjalle heti samana päivänä.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Itsenäiseen opiskeluun verrattuna oli ihanaa, kun oli mahdollisuus kysyä apua opettajilta. Vaikka olinkin lukenut kaikki pääsykoekirjat itsenäisesti jo keväällä, en ollut ymmärtänyt läheskään kaikkea lukemaani. Lisäksi oli mahtavaa tutustua samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa saattoi yhdessä lukea ja jännittää pääsykokeita. Ympärillä oli tukiverkko, joku “potkimassa koko ajan eteenpäin”.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Varmaankin se, että samoja kirjoja piti lukea uudestaan ja uudestaan. Opettajien erilaiset opetusmetodit kuitenkin auttoivat paljon; itse olisin vain opiskellut kirjastossa, mutta koulussa opiskelu oli monipuolista luentoineen, ryhmätöineen, välikokeineen ja erilaisine peleineen. “Haluatko Kauppakorkeakouluun” Haluatko Miljonääriksi -formaatilla ja laskis-Alias olivat koko luokan suosikkeja!

Miten opiskelu HEOssa valmensi sinua pääsykokeisiin?

Erityisesti pääsykokeisiin auttoivat harjoituspääsykokeet, joiden avulla pystyi seuraamaan omaa edistymistä ja hahmottamaan, mitä ainetta piti vielä kerrata.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetus oli hyvää! Opettajat osasivat asiansa, ja nuoret opettajat pystyivät kertomaan oman kokemuksensa perusteella ajankohtaista tietoa myös yliopistoelämästä.

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessa HEOssa?

Opetuksen ohessa parasta HEOssa oli se, että sain uusia ystäviä, joita näen edelleen aina Helsingissä käydessäni.

Kerro jokin erityisesti opintovuodesta mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Keväällä kattoterassilla opiskelu samalla, kun otti aurinkoa! Saunaillat koulun kattohuoneistossa olivat myös mahtavia.

Suosittelisitko Kauppatieteet-linjaa muille?

Suosittelisin. Itse olen oikeasti iloinen siitä, että en päässyt kauppakorkeaan ensi yrittämällä ja tulin sen vuoksi HEOon. Nyt kauppakorkeakoulussa olen sopivasti muita edellä, koska suoritin kursseja jo HEOssa. Lisäksi sain ihania uusia ystäviä, joita en muuten olisi tavannut.

Miten rahoitit opintosi?

Kävin töissä viikonloppuisin juontamassa karaokea.

Mitä teet tällä hetkellä?

Opiskelen ensimmäistä vuotta Turun kauppakorkeakoulussa ja juonnan karaokea.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Hain kauppakorkeakouluun heti lukion jälkeen, mutta en päässyt sisään. Kaikkien hakujen sulkeuduttua pelkäsin joutuvani pitämään välivuoden ja olo oli jo aika onneton, kunnes näin sattumalta metrossa HEOn mainoksen, jossa ilmoitettiin haun olevan käynnissä. Hain Kauppatieteet-opintolinjalle heti samana päivänä.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Itsenäiseen opiskeluun verrattuna oli ihanaa, kun oli mahdollisuus kysyä apua. Vaikka olinkin lukenut kaikki pääsykoekirjat itsenäisesti jo keväällä, en ollut ymmärtänyt läheskään kaikkea lukemaani. Lisäksi oli mahtavaa tutustua samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa saattoi yhdessä lukea ja jännittää pääsykokeita. Ympärillä oli tukiverkko, joku “potkimassa koko ajan eteenpäin”.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Varmaankin se, että samoja kirjoja piti lukea uudestaan ja uudestaan. Opettajien erilaiset opetusmetodit kuitenkin auttoivat paljon; itse olisin vain opiskellut kirjastossa, mutta koulussa opiskelu oli monipuolista luentoineen, ryhmätöineen, välikokeineen ja erilaisine peleineen. “Haluatko Kauppakorkeakouluun” Haluatko Miljonääriksi -formaatilla ja laskis-Alias olivat koko luokan suosikkeja!

Miten opiskelu HEO -lukuvuosi tuki sinua sinua?

Erityisesti harjoitusvalintakokeiden avulla pystyi seuraamaan omaa edistymistä ja hahmottamaan, mitä ainetta piti vielä kerrata.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetus oli hyvää! Opettajat osasivat asiansa, ja nuoret opettajat pystyivät kertomaan oman kokemuksensa perusteella ajankohtaista tietoa myös yliopistoelämästä.

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessa HEOssa?

Valmennuksen ohessa parasta HEOssa oli se, että sain uusia ystäviä, joita näen edelleen aina Helsingissä käydessäni.

Kerro jokin erityisesti opintovuodesta mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Keväällä kattoterassilla opiskelu samalla, kun otti aurinkoa! Saunaillat koulun kattohuoneistossa olivat myös mahtavia.

Suosittelisitko Kauppatieteet-linjaa muille?

Suosittelisin. Itse olen oikeasti iloinen siitä, että en päässyt kauppakorkeaan ensi yrittämällä ja tulin sen vuoksi HEOon. Nyt kauppakorkeakoulussa olen sopivasti muita edellä, koska suoritin kursseja jo HEOssa. Lisäksi sain ihania uusia ystäviä, joita en muuten olisi tavannut.

Miten rahoitit opintosi?

Kävin töissä viikonloppuisin juontamassa karaokea.

HEO Lauluntekijä

Erkki Koivisto

Muusikko/pianonsoiton opettaja

HEO Lauluntekijä

Mitä teet tällä hetkellä?

Olen ammattimuusikko ja soitan työkseni bile-bändissä viikonloppuisin, minkä lisäksi opetan pianonsoittoa Kauniasten Raamattuopiston musiikkilinjalla kerran viikossa. Tällä tavoin pystyn varaamaan aikaa myös biisinkirjoitustyölle.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Valmistuttuani muusikoksi Tornion Lappian konservatoriosta jatkoin Metropoliassa pianonsoitonopettajan opintojen parissa. Biisinkirjoitus oli kiinnostanut pitkään, ja valmistuttuani Metropoliasta hain hetken mielijohteesta HEOn Lauluntekijä-opintolinjalle.

Millaiset pohjataidot sinulla oli?

Olin tehnyt biisejä pienestä asti, mutta ilman pyrkimystä saada niitä itseni tai muiden esitettäväksi. En siis oikeastaan tiennyt HEOon hakiessani, osaanko tehdä biisejä tilanteessa, jossa minua pyydettäisiin kirjoittamaan biisi. Halusin nähdä, onko minusta biisinkirjoittajaksi ammatillisessa mielessä.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Mukava ryhmä ja opiston mukava tunnelma. Opiskelu oli sellasta rentoa tekemistä, jolta kuitenkin sain, mitä kaipasinkin.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Suurin haaste oli ehdottomasti ajankäytön hallinta biisinkirjoitusprosessissa. On aina niin helppoa luisua tekemään jotakin muuta, kun pitäisi työstää biisiä.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetuksen taso oli hyvä. Esimerkiksi lyriikoiden tarkastelu yhteisesti oli hyödyllistä, ja vierailevien ammattilaisten kokemuksiin ja näkökulmiin tutustuminen mielenkiintoista. Suurimmat paineet ja tavoitteet olin asettanut kuitenkin itselleni; halusin alkaa kirjoittaa biisejä tosissani ensimmäistä kertaa. Pääsin tavoitteeseeni ja lauluntekijäopinnot tukivat minua siinä.

Miten HEOn lauluntekijäopinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Pääsin ammattiin tähtäävässä biisinkirjoituksessa alkuun, sain hyviä neuvoja sekä mahdollisia yhteistyötahoja – niitä paljon puhuttuja verkostoja. Lisäksi tekstin työstäminen oli sellainen biisinkirjoituksen osa-alue, mitä en ollut opiskellut aiemmin lainkaan. Osoittautui, että siihen oli olemassa ihan selkeitä tekniikoita.MG 5392 superheroes

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessa HEOssa?

Päällimmäisenä mieleen nousee hyvä ilmapiiri ja oma ryhmä, missä oli ihan vanhan ajan luokkahenkeä. Erityisesti pidin myös siitä, että opintojen kautta pääsi tapaamaan paljon ammattilaisia ja oppimaan heidän kokemuksistaan ja ajatuksistaan.

Kerro jokin erityisesti opintovuodesta mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

J.Karjalainen oli meillä artistivieraana ja kuunteli meidän biisejä. Hän piti kovasti minun kappaleestani ja sanoi, että haluaa aina itsekin yrittää tehdä samanlaisia! Niillä kehuilla oli minulle erittäin kannustava merkitys.

Suosittelisitko Lauluntekijä-linjaa muille?

Suosittelisin, joskin hieman henkilön tavoitteista riippuen. Mikäli tavoitteet ovat biisinkirjoituksen ammattimaisen puolen kehittämisessä ja siihen keskittymisessä, saattaa intensiivikursseilta saada haluamansa “puristetummin”. Lauluntekijälinjalla asioihin käytetään hieman enemmän aikaa, mikä on joko hyvä tai huono asia henkilön tavoitteista riippuen. Jos biisinkirjoitus kiinnostaa, taustalla on harrastuneisuutta ja henkilöllä mahdollisuus viettää vuosi musiikin parissa, on lauluntekijälinja ehdottomasti hieno kokemus, joka palvelee niin aloittelijoita kuin pidemmälle ehtineitäkin.

Miten rahoitit opintosi?

Tein bändikeikkaa viikonloppuisin ja toimin pianonsoitonopettajana, sillä olin jo käyttänyt opintotukikuukaudet loppuun.

HEO Graafinen suunnittelu

Pasi Virtakari

Graafinen suunnittelija

Jatko-opinnot: Nordic Multimedia Academy, Danmark | Työpaikka: WTF Helsinki, AD.

Mitä teet tällä hetkellä?

Sain juuri ylennyksen ADksi. Suunnittelen ja tuotan graafisen suunnittelun materiaaleja printistä digitaalisiin medioihin.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Olin valmistunut tradenomiksi, mutta graafisen suunnittelun työt kiinnostivat. Googlasin ja löysin HEOn. Se oli siinä.

Millaiset pohjatiedot sinulla oli?

Tradenomitutkinnon ansiosta mainonta ja yritysviestintä oli minulle tuttua. Niiden yhdistäminen graafikon opintoihin toimi hyvin. Ymmärsin heti, että graafinen suunnittelu on bisnestä. Juuri se erottaa graafisen suunnittelun kuvataiteesta.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Pakkaussuunnittelun kurssi on jäänyt erityisellä tavalla mieleen. Tehtävä tuntui alkuun hankalalta ja epäröin siitä selviämistä. Koulukavereiden kanssa tiimissä jutellessa tehtävä kuitenkin avautui: yhtäkkiä kynä vain lähti liikkeelle, ja minä piirsin täydellisen ratkaisun. Vuoden aikana oli hienoa ylittää itsensä ja tehdä toistamiseen jotain sellaista, mitä ei tiennyt osaavansa. Se vain kumpusi sisältä ja uskon, että siinä oli kysymys itsevarmuudesta. Yleisesti ottaen opiskelu oli hauskaa, monipuolista ja äärimmäisen luovaa.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Se, ettei kaikkiin tehtäviin voinut olla samanlaista intohimoa, mutta kaikkeen piti siitä huolimatta antaa täysi panostus. Myös käsin piirtäminen oli minulle haasteellista. Lopulta vaikeista asioista selviäminen on kuitenkin kiinni asenteesta.

Miten HEOn graafisen suunnittelun opinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Opinnot tarjosivat kaiken sen perustiedon, mitä graafiselta suunnittelijalta edellytetään. Opin käyttämään työkaluja ja viemään suunnitteluprosessin alusta loppuun. Tanskan opinnoissani olin jo pitkällä muihin verrattuna.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

HEOssa sain vuodessa kattavan opetuksen alan perusteista. Se puoli oli parempaa kuin jatko-opinnoissa Tanskassa. Sekin oli arvokasta, että opettajat olivat helposti lähestyttäviä.

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessa HEOssa?

Luokkakaverit ehdottomasti, sain niin paljon uusia tuttavuuksia. Yhdessä tekeminen oli mahtavaa.

Kerro jokin erityisesti opintovuodesta mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Teimme Punahilkka-DVD-kansia. Puimme yhden opiskelijan melko vihjaileviin vaatteisiin ja kuljetimme tätä räjähtäneen näköistä hahmoa ympäri Herttoniemeä kuvatessamme Punahilkkaa levynkanteen. Se oli hauskaa!

Suosittelisitko Graafinen suunnittelu -linjaa muille?

Suosittelisin. Saa lyhyessä ajassa kokeilla montaa eri aihealuetta.

Miten rahoitit opintosi?

Sain opintotukea ja olin kaupassa töissä. Hyvin pärjäsin.

HEO Visuaalinen journalismi ja valokuvaus

Niko Karumaa

Freelancer-valokuvaaja

HEO Visuaalinen journalismi ja valokuvaus

Mitä teet tällä hetkellä?

Olen töissä vähittäismyynnissä, minkä ohella teen satunnaista valokuvauskeikkaa freelancerina.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Aloitin valokuvauksen yläkoulun ja lukion taitteessa. Harrastuksena valokuvaus oli kiehtonut minua aina, mutta vasta viime vuosina ala alkoi kiinnostaa myös ammatillisessa mielessä. Minulla ei kuitenkaan ollut lukion papereita, mikä rajoitti hakua alan opintoihin. Ajattelin, että HEOn kaltainen valmistava koulu voisi olla hyvä paikka aloittaa.

Millaiset pohjatiedot sinulla oli?

Olin kuvannut ennen HEOn opintoja jo paljon, joten laitetuntemus sekä tekninen tieto oli pitkälti hallussa. Hyödyinkin HEOssa eniten ohjatusta tekemisestä selkeine tehtävineen.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Ryhmä, ehdottomasti – meidän ryhmähenki oli äärettömän hyvä. Yhdessä työskenteleminen kehitti itseäni eniten, koska kaikilla meistä oli erilainen tausta valokuvaajina. Se opetti näkemään asioita eri näkökulmista. Lisäksi opetuksen laaja-alaisuus oli hienoa. Emme keskittyneet vain yhteen aihealueeseen, vaan perehdyimme valokuvaukseen monipuolisesti.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Valokuvauskalustoa, kuten salamalaitteita, olisi voinut olla koulun puolesta hieman enemmän. Toisaalta esimerkiksi studiokuvausta oli hyväkin harjoitella opettajan omalla työstudiolla.

Miten HEOn Visuaalisen journalismin ja valokuvauksen opinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Monipuolinen opintosisältö auttoi hahmottamaan omia mielenkiinnon kohteita valokuvauksen kentällä. Sain pohtia, haluanko valokuvaajaksi vai olisiko graafinen suunnittelu sittenkin enemmän se oma juttu.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetuksen taso oli mielestäni hyvä. Monet alan ammattilaiset opettivat meitä eri jaksoissa. Oli kyseessä sitten studiokuvaus, lehtikuvaus tai kuvankäsittely, saimme opetusta näihin valokuvauksen osa-alueisiin erikoistuneilta valokuvaajilta.

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessasi?

Trombit oli useimmille mediaopiskelijoille vuoden kohokohta. Medialinjojen yhteisenä työnä se oli mittava projekti, jota oli todella hienoa tehdä. Trombit olisi voinut jatkua paljon pidempäänkin, ja opiskelijoiden pyynnöstä jaksoon lisättiinkin viikko opintovuotemme jälkeen. Trombit, oma ryhmä ja ryhmähenki, niistä asioista vuosi parhaimmillaan koostui. Oman erityisyytensä vuoteen toi lisäksi tapahtumatuottaja-opiskelijoiden järjestämät koko opiston yhteiset tapahtumat, jotka osaltaan loivat yhteisöllisyyttä.

Miten rahoitit opintosi?

Säästöillä ja opintotuen avulla. Lisäksi kävin muutamana päivänä viikossa töissä. En kuitenkaan halunnut kovin paljoa tinkiä opinnoista, sillä keskittyminen kahteen asiaan ei kuulu vahvuuksiini. Kun sitten Trombit alkoi keväällä, jäinkin töistä pois kokonaan Trombit-jakson intensiivisyyden vuoksi.

Suosittelisitko Visuaalinen journalismi ja valokuvaus -linjaa muille?

Ehdottomasti. Jos esimerkiksi lukion jälkeen valokuvaus kiinnostaa, mutta on epävarma opiskelupaikoista tai siitä, onko tarpeeksi hyvä valokuvaajaksi, on HEO hyvä paikka ottaa asioista selvää. Mikäli taas on jo hakenut opiskelemaan valokuvausta, mutta opiskelupaikka ei ole auennut, saa HEOssa valokuvaukseen uutta potkua. Omasta lähtötasostakaan ei tarvitse kantaa huolta: HEO on valmistava koulu, jossa uuden opiskelijan ei oleteta heti osaavan asioita. HEOn opiskelijat ovat lähtötasoltaan erilaisia; joku on saattanut kuvata kymmenen vuotta, toinen vuoden tai kaksi. Kaikenlaisista taustoista tuleville opiskelijoille pystytään kuitenkin tarjoamaan sopivasti haastetta.

HEO Radio- ja tv-journalismi

Tommi Manninen

YleX Viikonloppu -juontaja

HEO Radio- ja tv-journalismi

Mitä teet tällä hetkellä?

Olen toista vuotta YleX Viikonlopun juontajana juontoparinani Timo, “Timppa”, Launonen.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Itseilmaisu ja esilläolo on aina ollut minulle luontaista. Lukiossa harrastin teatteria, mutta tajusin jossain vaiheessa haluavani olla esillä omana itsenäni roolin esittämisen sijaan. Sitä kautta heräsi ajatus juontajan työstä. Hain ensin Metropoliaan, mutta en päässyt sisään. HEO oli tuttu opisto monen siellä opiskelleen tuttavan kautta, ja koska olin kuullut medialinjoista hyvää, oli Radio- ja tv-journalismin linjalle helppo hakea. Uskoin HEOn valmistavan minua tulevaan joko jatkokoulutuksen tai alan töiden osalta. Voisi sanoa, että HEO on myyty ja markkinoitu minulle ponnahduslautana, mitä se minulle olikin.

Millaiset pohjatiedot sinulla oli?

Ei oikeastaan minkäänlaisia. Lukion ja HEOn väliseen aikaan mahtui ainoastaan armeija ja puoli vuotta Afganistanissa rauhanturvaajana.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Opettajien ja luokkakavereiden lisäksi RTVn oma radioprojekti Trombit. Se oli vuoden huipennus ja finaali. Ihan niin villejä emme olleet, että olisimme olleet öitä studiossa, kuten tämän vuoden opiskelijat. Toisaalta se on hyvä esimerkki siitä, että HEOssa saa tehdä juuri niin paljon kuin haluaa. Kukaan ei velvoita olemaan studiossa yötä, mutta jos joku haluaa katsoa jääkiekkoa aamuun asti, ei kukaan sitä myöskään kiellä.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Monipuolisuus oli yhtäaikaa linjan vahvuus ja haaste; mihinkään ei ehditty syventyä täysin, vaan aiheita joutui toisinaan sisäistämään nopeastikin. Kertaus luokkakavereiden kanssa illalla päivän aiheesta auttoi. Lisäksi olisin toivonut enemmän linjojen välistä yhteistyötä myös ennen Trombitia. Opistossa, jossa opiskelee luokallinen haastattelijoiksi ja luokallinen laulajiksi haluavia ihmisiä, olisi ollut perusteltua haastatella HEOn muusikonalkuja enemmän myös syyslukukauden puolella.

Miten opiskelu HEOssa valmisti sinua nykyiseen työhösi?

Korkeatasoinen opetus antoi hyvät lähtökohdat työelämään. Trombitin aikana pääsi tekemään radiota tosissaan: suunnittelemaan ensimmäiset lähetykset ja puheenaiheet, joista sai koululta palautetta. Ennen kaikkea HEOssa kuitenkin näki, mitä radiojuontajan työ kokonaisuudessaan on. Toisin kuin helposti saattaa kuvitella, radiojuontaja ei ainoastaan työskentele studiossa neljää tuntia päivässä, vaan olennaisen osan toimenkuvasta muodostaa niiden neljän tunnin eteen tehtävä valmistelutyö.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetusmetodina käytännön tekeminen oli mielestäni hyvä. Tuotosten kuunteleminen yhdessä ja plussien ja miinusten läpikäynti oli mielestäni myös tehokkaampaa kuin arvosanojen antaminen. Kun tiesi, että oma työ tullaan esittämään oman luokan edessä, tehtävään panosti sen mukaisesti. Tasokkaan ja monipuolisen opetuksen lisäksi myös edit-ohjelmat olivat asianmukaisia ProTools ja FinalCut -ohjelmineen.

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessa HEOssa?

HEO onnistui antamaan sen, mitä hainkin sieltä. Opintovuosi siellä on perusta ja tärkeä palanen siinä, missä olen nyt. En esimerkiksi olisi ollut yhdessäkään harjoittelupaikassani ilman HEOn koulutusta. Linjavastaava Satu Härkönen on puolestaan ollut ensimmäinen mentorini, kenelle olen ensimmäisenä soittanut esimerkiksi YleX:n työpaikasta. Myös monelle opiskelukaverille HEO on ollut väylä itsensä toteuttamiseen ja jatko-opintoihin. Luokkakavereita opiskelee esimerkiksi Metropoliassa ja Turun AMK:ssa, yksi on tehnyt töitä Yle Puheen nettipuolelle ja yksi päässyt ohjaamaan Jukka Pojan musiikkivideota sekä tekemään hommia Putouksessa.

Kerro jokin erityisesti opintovuodesta mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Harjoittelusta on jäänyt mieleen tilanne, jota en unohda ikinä. Olen kova urheilumies ja rakastan jääkiekkoa. Niinpä olin innoissani, kun pääsin Radio Novan harjoittelussa tekemään Leijonien pressiin haastattelua. Kontiola oli silloin kova nimi. Hän oli kisoissa, mutta ei ennättänyt kyseiseen pressiin, minkä tiesin hyvin. Olin siinä haastatellut pelaajia jo hetken, kun nolo tilanne sai alkunsa. Epähuomiossa menin jo aiemmin haastattelemani Kärppä-pelaajan luokse, ja aloitin: “Petri Kontiola, miten…”. Kaverin ilmeestä tajusin virheeni pian: Kontiola ei edes ollut koko pressissä, ja kaiken lisäksi olin jo jutellut kyseisen pelaajan kanssa aiemmin hänen omalla nimellään. Silloin hävetti – jääkiekon piti olla minun juttuni! Sitä muistelen vieläkin.

Suosittelisitko Radio- ja tv -journalismin linjaa muille?

HEO oli minulle oikea ratkaisu, ja se voi olla sitä monelle muullekin. Jokaisen täytyy kuitenkin itse miettiä, kuinka paljon on valmis antamaan itsestään sekä kuinka aikoo toteuttaa opintovuoden taloudellisesti. HEO on paikka, jossa pääsee purkamaan luovaa hulluuttaan, mutta myös opiskelijalla itsellään täytyy olla halu tehdä täysillä. Yleensä ihmiset ovat erittäin motivoituneita, mikä tekee HEOsta hienon paikan opiskella.

Miten rahoitit opiskelusi?

Minulla oli yli vuosi työntekoa takana ennen HEOa, joten minulle oli kertynyt säästöjä. Opintotuestakin oli apua. Lisäksi tein opiskelun ohessa alumnihaastatteluja ammattikoululle, mikä tuki hyvin myös opiskelua. Jokaisen on kuitenkin hyvä pohtia etukäteen, jaksaako tehdä töitä koulun ohessa ja toisaalta, kannattaako se. Olen kyllä kuullut sellaisiakin tarinoita, että Suomen nykyiset ykkösjuontajatkin ovat aikanaan HEOssa ollessaan myyneet autonsa, jotta ovat saaneet kevätlukukauden maksettua. Nyt samat kaverit ovatkin sitten mukana Vuoden radiojuontaja -äänestyksessä.

HEO Musiikki ja musiikkiteknologia

Otso Kangas

Opiskelija Kymen Konservatoriossa

HEO Musiikki ja musiikkiteknologia

Mitä teet tällä hetkellä?

Tällä hetkellä opiskelen ammattimuusikoksi Kymen konservatoriolla pääsoittimenani sähkökitara.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Lapsesta asti haaveenani on ollut jollain tapaa itseni elättäminen musiikilla. Lueskelin armeijasta päästyäni paljon mahdollisuuksista opiskella musiikkia. Luontevalta tavoitteelta tuntui ammattimuusikon tutkinto, mutta siihen koin tarvitsevani vielä pohjatietoja ja säännönmukaisuutta oman muusikkouden kehittämiseen. Katselin muitakin kansanopistoja, joissa saisi ikään kuin aloittaa nollasta ja edetä omaan tahtiin. Päädyin HEOon, koska minulla oli mahdollisuus käydä töissä samaan aikaan ja rahoittaa siten opintoni.

Millaiset pohjataidot sinulla oli?

Pohjataitoni olivat hyvin hajanaiset. Olen aina harrastanut musiikkia, ja kitaraa olen soittanut nassikasta asti erittäin vaihtelevia määriä, mutta aiemmin en ole juurikaan harjoitellut saavuttaakseni suurempia tavoitteita. Samoin musiikinteorian ja ilmiöiden ymmärtäminen oli hyvin vaillinaista. Myöskin puhuttaessa musiikillisesta ”korvasta” — eli ikään kuin kyvystä pilkkoa kuulemaansa osiin ja miettiä analyyttisesti, mitä musiikissa tapahtuu — oli hyvin lapsenkengissä

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Opinnoissani parasta olivat suuret ahaa-elämykset musiikkiin ja harjoitteluun liittyen, toki esiintymiskokemuksia, kannustavaa ilmapiiriä ja muiden kehityksen seuraamista unohtamatta. Loppujen lopuksi sain paljon enemmän ja erilaisia asioita, mitä ajattelin lähteväni hakemaan. Parasta oli ehdottomasti taito pilkkoa kuulemansa osiin ja miettiä, mikä musiikissa on olennaista, ja miten voi pysähtyä pohtimaan omaa tekemistään: kuulostanko oikeasti hyvältä? Alussa fokus oli epäolennaisissa asioissa: mitä voin vielä tehdä lisää, miten kuulostan mahdollisimman taitavalta, miten tulen niin hyväksi muusikoksi, että olen valmis kaikkeen?

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Haasteellisinta opinnoissani oli luonnollisestikin kuormittava elämäntilanne. Olin ensin töissä viisi tuntia, sen jälkeen kiiruhdin koululle, jossa kerkesin harjoittelemaan noin tunnin verran ennen opetuksen alkua. Alussa sai hakata kaiken kanssa päätä seinään, ja ensimmäisinä kuukausina infoa tuli niin paljon, ettei opettajien puheesta saanut mitään tolkkua. Muusikkouteen liittyy hyvin paljon hiljaista tietoa, jota on olennaista opetella omaan tahtiin, mutta joka piti sisäistää nopeasti yhtyetoiminnan alkaessa. Muillekin luoville aloille tyypillisesti kehitys muusikkona tapahtuu harppauksina, mikä tuntui aluksi turhauttavalta.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetuksen taso oli loistava. Parhaat oppimiskokemukset tapahtuivat koulun opetussuunnitelmien ulkopuolella. HEOn vahvuus oli opettajien ymmärtäväisyys ja itsenäiselle kasvulle suotu oma tila. Yksin ei jäänyt, paitsi kun lähestyttiin läpimurtoja, jotka vaativat omaa rauhaa ja ärräpäitä. Oppisisällöistä ja tunneista jäi käteen juuri sitä, mitä luvattiin, ja asiat ja ilmiöt käytiin läpi sellaisella tasolla, että kukin pystyi paneutumaan siihen, mitä eniten koki tarvitsevansa. Minulle se oli yhtyetaidot ja oman instrumentin hallinta, mutta myös teknologiapuolelta bändisoittimien äänittäminen ja live-äänentoiston perusteet.

Miten HEOn Musiikki ja musiikkiteknologian linjan opinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Opinnoista on ollut hyötyä minulle selvimmin jatko-opiskelupaikan avaamisessa. Opintovuoden aikana tajusin myös sen, että en voi koskaan olla niin hyvä, että olisin valmis muusikko. Mutta enää se ei haittaa. Olen paljon tyytyväisempi siihen, mitä saan tällä hetkellä irti jatko-opiskelupaikasta kuin esimerkiksi miten nopea tai taitava olen soittamaan. Vuosi HEOssa ei pelkästään kasvattanut minua muusikkona, vaan myös ihmisenä. Minulle muusikkona olennaista ei ole enää se, mihin olen taitojeni puolesta varautunut, vaan se, että osaan pohtia, mitä tarkoitusta musiikki ja oma panokseni siinä palvelevat. Muiden linjalaisten kanssa käydyistä keskusteluista konsensusta vetäen: hankalinta ei ole tehdä sitä, mitä haluaa, vaan tietää, mitä haluta tehdä.

Miten rahoitit opintosi?

Rahoitin opintoni käymässä töissä kahdeksasta yhteen. Toimin koulunkäyntiavustajana ala-asteella.

Kerro jokin opintovuodesta erityisesti mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Ehkä opettavaisimpia hetkiä oli eräs tuskailu bassoriffin kanssa. Olin lupautunut soittamaan bassoa opiskelutoverin pääsykoehakunauhalle. Kotiläksyjen teosta huolimatta en ollut päässyt kyseiseen genreen, enkä biisiin kovin hyvin sisälle. Opettaja tuli kuuntelemaan, katsoi nuottia ja sanoi, että soitapa vielä tuosta. Soitin uudestaan. ”Ei se noin mee.” Seurasi monta väärää yritystä, ärräpäätä ja hermostuminen.Tilanteesta pitää nostaa hattua opettajallemme. Hän osasi pilkkoa asian osiin, selittää mitä tein väärin ja valaa minuun sekä kaveriini uskoa. Hän kertoi, mitä piti tehdä sekä harjoitutti meitä tarpeeksi monta kertaa. Opettajan läsnäolo, kiinnostus ja välittäminen tekivät oppimisesta mahdollista. Kyse oli ns. kuudestoistaosakuviosta, joka oli ollut minulle aikaisemmin hämärän peitossa. Nyt kun asian kanssa on painittu, kuudestoistaosien maailma on pikkuhiljaa sittemmin auennut. Kuten opettaja asian ilmaisi, olen astunut grooven kynnyksen yli.

Suosittelisitko Musiikki ja musiikkiteknologian opintolinjaa muille?

Suosittelen ehdottomasti. Koulu on todella hyvä, jos joko olet löytänyt oman juttusi ja haluat kehittyä siinä tai mikäli et ole varma siitä, mitä haluat, mutta tiedät sen, että musa ja musiikkiteknologia liittyy tulevaisuuteesi olennaisesti. HEO-vuosi avaa myös jatko-opintopaikkoja vallan mainiosti. Meidän vuosikurssiltamme (tosin tässä vaiheessa myönnän, että meillä oli pieni luokka) puolet pääsi jatko-opiskelemaan. HEOssa tapaa monenikäisiä ja mielenkiintoisia tyyppejä, jotka ovat kuitenkin aikuisempia ja enemmän tosissaan kuin pelkät harrastelijat. Loppujen lopuksi, ja kenties varsinkin tällä linjalla, opintovuodesta antoisan ja menestyksekkään tekee suurimmilta osin oma panos. Se voi olla joko kauhistuttavaa tai vapauttavaa, yleensä molempia.