Siirry sisältöön

Liikunta- ja terveystieteet & Personal Trainer -koulutus

Hae koulutukseen

Opiskele liikunta-alaa, ravitsemustiedettä ja hyvinvointia HEO-kansanopistossa!

HEOn Liikunta- ja terveystieteiden opintolinjalla voit suorittaa kansallisesti (APT®) ja kansainvälisesti (EuropeActive) auktorisoidun Personal Trainer -koulutuksen. Personal Trainer opinnot muodostavat laajan kokonaisuuden yhdessä avoimen yliopiston ravitsemustieteiden sekä liikunnan ja terveyden perusopintojen kanssa. Linjalla perehdytään ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, liikunnallisen kuntoutuksen perusteisiin, käytännön ravitsemukseen ja palautumiseen. Opiskelu on päätoimista ja oikeuttaa hakemaan Kelan opintotukea. Koulutus kestää koko opintovuoden. Liikunta- ja terveystieteiden opinnot sopivat kaikille Personal Traineriksi aikoville, liikunnasta ja terveydestä kiinnostuneille sekä terveystieteen maisterin, liikunnanopettajan, liikunnanohjaajan, liikuntaneuvojan, fysioterapian tai ravitsemustieteen opintoihin hakeville. Liikunta- ja terveystieteiden opinnot ovat päiväopiskelua, opetus on pääosin arkipäivisin.

Tavoitteet

HEOn Liikunta- ja terveystieteiden opinnoissa opiskelijat syventyvät terveyden, liikunnan ja ravitsemuksen teoriaan ja käytäntöihin. Opinnoissa suoritetaan terveysliikuntaa, terveyden edistämistä ja ravitsemusta painottavat Personal Trainer -opinnot sekä ravitsemustieteen perusopinnot. Lukuvuoden aikana opiskellaan myös liikunnan ja terveyden perusopinnot. Lisäksi opiskellaan ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia, liikunnallisen kuntoutuksen perusteita sekä lajikohtaisia harjoitteita ja ohjausta käytännössä. Opintolinja soveltuu erinomaisesti Personal Traineriksi haluaville, liikuntatieteelliseen tiedekuntaan aikoville ja kaikille liikunnasta, terveydestä ja ravitsemuksesta kiinnostuneille. Ravitsemustieteen perusopinnot noudattavat Itä-Suomen yliopiston opetussuunnitelmia. Liikunnan ja terveyden perusopinnot etenevät Jyväskylän yliopiston opetussuunnitelman mukaisesti. Opinnoissa suoriutumisen edellytyksenä on vähintään peruskoulutason oppimäärä suoritettuna.

Opintojen sisältö

HEOn Liikunta- ja terveystieteiden opintoihin sisältyvät Personal Trainer -opinnot, ravitsemustieteen perusopinnot sekä liikunnan ja terveyden perusopinnot. Opiskelun hintaan sisältyy kaikki maksut ja palvelut. Opiskeluun sisältyy yksi lämmin ateria lähiopetuspäivinä arkipäivisin. Asuntolassa asuville kuuluvat lisäksi aamupala ja lounas.

Personal Trainer -opinnot

Liikunta- ja terveystieteiden linjalla opiskelijat saavat edellytykset toimia Personal Trainerina. Opinnoissa teoria on nivottu yhteen käytännön tilanteisiin kuntosaleilla ja eri liikuntapaikoissa. Personal Trainer -opinnoissa painotetaan hyvän asiakaspalvelun merkitystä liikunnan ohjauksessa. Lukuvuoden lopulla opiskelijat tutustuvat oman yrityksen perustamiseen ja osallistuvat kuukauden mittaiseen työharjoitteluun Personal Trainerina (mm. liikuntapaikat ja -keskukset). HEO on jäsenenä EuropeActive-yhdistyksessä sekä Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry:ssä. HEO toteuttaa kansallisesti (APT®) ja kansainvälisesti (EuropeActive) auktorisoidun Personal Trainer -koulutuksen.

Ravitsemustieteen perusopinnot (26 op)

Tavoitteena on ymmärtää ravitsemuksen yhteys terveyteen väestö- ja yksilötasolla. Ravitsemustieteessä opiskelijat tarkastelevat ravitsemuksen merkitystä terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa sekä ruoan vaikutusta hyvinvointiin. Lisäksi opinnoissa arvioidaan elintarvikkeita ravinnon lähteenä. Ravitsemustieteen perusopinnot noudattava Itä-Suomen yliopiston opetussuunnitelmaa:

 •     Ravitsemustieteen perusteet 4 op
 •     Elintarvikkeet ruokavaliossa 4 op
 •     Ravitsemus ja liikunta 4 op
 •     Ravitsemus ja ruokavaliot 4 op
 •     Ravitsemusfysiologia 3 op
 •     Ravitsemus- ja terveystietoa sosiaalisessa mediassa 3 op
 •     Ravintolisät 4 op

Liikunnan ja terveyden perusopinnot (25 op)

Tutustuttavat opiskelijan liikunta- ja terveystieteelliseen koulutukseen ja tutkimukseen erilaisista näkökulmista, myös monitieteisesti. Perusopinnot käytyään opiskelijalla on valmiudet syventää liikunta- ja terveystieteellistä osaamista eri oppiaineiden suunnassa.

 • Johdatus liikunta- ja terveystieteisiin 1 op
 • Liikunnan ja terveyden kulttuurihistoria 2 op
 • Viestinnän perusteet liikunta- ja terveystieteissä 2 op
 • Lapsen ja nuoren kasvu ja kehitys 2 op
 • Liikunnan ja urheilun pedagogiikka 3 op
 • Väestön liikuntakäyttäytyminen ja liikuntakulttuurin muotoutuminen 5 op
 • Liikunta, terveys ja hyvinvointi elämänkulussa 5 op
 • Liikunta- ja terveyskäyttäytymisen edistäminen 5 op

Ota yhteyttä

Opintotoimisto
(09) 7742 420
heoinfo@heo.fi

Markus Majava
Opintolinjan johtaja
050 388 1625
markus.majava@heo.fi

Hae koulutukseen

HEOn lukuvuosi ja hinta

Haku lukuvuodelle 2023-2024 käynnistyy maanantaina 16. tammikuuta 2023 klo 9.00.

Lukuvuosi 2023-2024 alkaa 17.8.2023 ja päättyy 29.5.2024.
Hae opiskelijaksi hakulomakkeella.

Lukuvuoden kokonaishinta on 3550 € sisältäen 160 € kirjautumismaksun. Opiskelumaksu voidaan maksaa myös erissä. Kirjautumismaksu peritään opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä ennen opintojen aloittamista. Tutustu opiskelun hinnastoon tästä.

Opintovuosi HEO kansanopistossa

 • Opiskelet päätoimisesti ja olet oikeutettu hakemaan Kelan opinto- ja asumistukea.
 • Kaikkina lähiopetuspäivinä yksi lämmin ateria viihtyisässä opiskelijaravintolassamme. Asuntolan asukkaille kuuluu lisäksi aamupala sekä toinen lämmin ateria.
 • Opintovuosi HEOssa ei vaikuta paikkaasi korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä.
 • Lukuvuosi HEOssa ei myöskään kuluta myöhempää korkeakouluopiskelijan opintotukikiintiötäsi.

Säilytä paikkasi ensikertalaisuuskiintiössä

Mikäli tulevaisuudessa haet korkeakouluun, olet edelleen oikeutettu hakemaan ensikertalaiskiintiössä huolimatta opiskeluvuodestasi HEOssa.