Siirry sisältöön

Kasvatustieteet

Hae koulutukseen

Aloita kasvatustieteiden opiskelu HEO kansanopistossa!

Kiinnostaako opetusala? Haetko lastentarhanopettajaksi? Haluatko opiskella kasvatustiedettä ja psykologiaa? Kasvatustieteiden opintolinjalla voit opiskella avoimen yliopiston opintoja Helsingin Kalliossa.  Opiskelu HEOssa on päätoimista ja oikeuttaa hakemaan Kelan opintotukea. Koulutus kestää yhden lukuvuoden. Keväällä valmistaudutaan yliopisto-opintojen ohessa mm. alan valintakokeisiin. Kasvatustieteiden opinnot ovat päiväopiskelua arkipäivisin.

Opintojen tavoitteet

Kasvatustieteiden opintolinjalla tutustutaan oppimisen, kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöihin eri näkökulmista.Tavoitteena on, että opiskelijat muodostavat kokonaiskäsityksen kasvatustieteistä ja ymmärtävät kasvatuksen ja koulutuksen merkityksen yhteiskuntaan ja elämään. Opinnoissa perehdytään keskeisiin kasvatustieteiden tutkimuskohteisiin, käsitteisiin ja teorioihin.

Opintojen sisältö

HEOn Kasvatustieteiden opintolinjalla opiskelijat voivat suorittaa kahdet yliopiston opintokokonaisuudet, jotka järjestetään yhteistyössä yliopiston kanssa: perusopinnot kasvatustieteistä, sekä toiset perusopinnot joko erityispedagogiikasta tai psykologiasta. Nämä ovat pääsääntöisesti luettavissa tutkintoon kuuluvaksi myöhemmissä yliopisto-opinnoissa. Opinnot voi käyttää myös tulevan yliopistotutkinnon sivuaineena. Lisäksi opintojen suorittaminen voi johtaa yliopiston tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston väylän kautta.

Opiskeluun sisältyy lähiopetusta, verkkoluentoja, intensiivijaksoja, oppimistehtäviä, opiskelua pienryhmissä ja tenttejä. Kevätlukukaudella valmistaudutaan kasvatusalan valintakokeeseen. Loppukevään työharjoittelussa saadaan käytännön tuntumaa itseä kiinnostavaan ammattiin.

Lukuvuoden alussa keskustelemme opiskelijoiden kanssa valinnoista ja laadimme henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Kasvatustieteiden opinnot avaavat tietä esim. luokanopettajaksi, lastentarhanopettajaksi tai erityisopettajaksi. Kasvatusalan perustiedot johdattavat myös muihin ihmisläheisiin ammatteihin.

Kasvatustieteiden perusopinnot (25 op)

Kasvatustieteiden perusopinnoissa tutustutaan oppimisen, kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöihin eri näkökulmista. Tavoitteena on muodostaa kokonaiskäsitys kasvatustieteistä ja ymmärtää, mikä on kasvatuksen ja koulutuksen merkitys yhteiskuntaan ja elämään. Opinnoissa perehdytään keskeisiin kasvatustieteiden tutkimuskohteisiin, käsitteisiin ja teorioihin.

 • Johdanto kasvatustieteisiin
 • Kehitys- ja kasvatuspsykologia
 • Kasvatus ja koulutus yhteiskunnallisena ilmiönä
 • Johdanto oppimiseen, opetukseen ja arviointiin
 • Johdatus kasvatusfilosofiaan
 • Oppimisen muuntuvat ympäristöt

Erityispedagogiikan perusopinnot (25 op)

Erityispedagogiikan perusopinnoissa tutustutaan erityisiä ratkaisuja tarvitsevien ryhmien näkökulmasta koulutusta, perhettä sekä työelämää koskevia teemoja. Perehdytään myös keinoihin tukea oppijaa yksilöllisesti erilaisissa kehityksellisissä haasteissa.

 • Erityispedagogiikan peruskurssi
 • Inkluusio ja tuen tarve
 • Syrjäytyminen ja mielenterveys
 • Oppimisen haasteet
 • Kohti tutkivaa työtapaa

Psykologian perusopinnot (25 op)

Psykologian perusopinnoissa tutustutaan psykologian osa-alueiden teorioihin ja tutkimusmenetelmiin sekä tieteenalan peruskäsitteisiin. Opiskelijat oppivat ymmärtämään psykologista tietoa ja käyttämään sitä myös omia kokemuksia ja arkielämää arvioidessaan.

 • Neuropsykologian ja kognitiivisen psykologian perusteet
 • Kehityspsykologian perusteet
 • Terveyden ja mielenterveyden psykologian perusteet
 • Persoonallisuuspsykologian perusteet
 • Psykologisen tutkimuksen perusteet

Kevätlukukaudella järjestämme valintakokeeseen valmistavaa opetusta, sekä mahdollisuuden ohjattuun työharjoitteluun. Opiskelun hintaan sisältyy kaikki maksut ja palvelut. Opiskeluun sisältyy myös yksi lämmin ateria lähiopetuspäivinä arkipäivisin. Asuntolassa asuville kuuluvat lisäksi aamupala ja lounas.

Ota yhteyttä

Opintotoimisto
(09) 7742 420
heoinfo@heo.fi

Jarno Paussi
Opintolinjan johtaja
046 922 0842
jarno.paussi@heo.fi

Hae koulutukseen

HEOn lukuvuosi ja hinta

Haku lukuvuodelle 2024-2025 on nyt auki!

Lukuvuoden 2024-2025 opinnot alkavat maanantaina 19.8.2024 ja päättyvät keskiviikkona 28.5.2025.
Hae opiskelijaksi hakulomakkeella.

Lukuvuoden kokonaishinta on 3550 € sisältäen 160 € kirjautumismaksun. Opiskelumaksu voidaan maksaa myös erissä. Kirjautumismaksu peritään opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä ennen opintojen aloittamista. Tutustu opiskelun hinnastoon tästä.

Opintovuosi HEO kansanopistossa

 • Opiskelet päätoimisesti ja olet oikeutettu hakemaan Kelan opinto- ja asumistukea.
 • Kaikkina lähiopetuspäivinä yksi lämmin ateria viihtyisässä opiskelijaravintolassamme. Asuntolan asukkaille kuuluu lisäksi aamupala sekä toinen lämmin ateria.
 • Opintovuosi HEOssa ei vaikuta paikkaasi korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä.
 • Lukuvuosi HEOssa ei kuluta myöhempää korkeakouluopiskelijan opintotukikiintiötäsi.

Säilytä paikkasi ensikertalaisuuskiintiössä

Mikäli tulevaisuudessa haet korkeakouluun, olet edelleen oikeutettu hakemaan ensikertalaiskiintiössä huolimatta opiskeluvuodestasi HEOssa.

HEO pidättää oikeuden kurssien muutoksiin.