Siirry sisältöön

Usein kysyttyä/FAQ

Hakeminen

Mitkä ovat pääsyvaatimukset eri opintoihin? Milloin uudet opiskelijat valitaan?

HEO on aikuisoppilaitos, johon voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet pohjakoulutuksesta ja tavoitteista riippumatta. Yläikärajaa ei ole. HEOn opinnot eivät kuulu valtakunnalliseen yhteishakuun. Voit siis hakea HEOon vaikka olisit mukana yhteishaussa. Opintolinjoille ei järjestetä valintakokeita, mutta joillakin opintolinjoilla on ennakkotehtävä. Lisäksi opintolinjoille järjestetään kolme esittelytilaisuutta torstaisin 4.5., 1.6. ja 3.8.2023 klo 16. Esittelytilaisuuksissa pääset tutustumaan opistoon, opintoihin ja opettajiin paikan päällä tai etäyhteydellä. Lukuvuosi 2023-24 alkaa torstaina 17.8.2023 ja päättyy keskiviikkona 29.5.2024.

HEOn oppivelvollisuuskoulukseen voivat hakea kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Siihen voi hakea sekä opintopolku.fi:n yhteishaussa että opiston verkkosivujen hakulomakkeella. Oppivelvollisuuskoulutus on osallistujalle maksuton.

Milloin saan tietää tulleeni valituksi opiskelemaan?

Opiskelijat otetaan siinä järjestyksessä kun he vahvistavat ottavansa vastaan heille tarjotun opiskelupaikan ja maksavat 160 € kirjautumismaksun. Opintolinjoille on rajoitettu määrä paikkoja, joiden täytyttyä otamme opiskelijoita varasijoille. Jos opiskelija peruuttaa jo vastaanotetun opiskelupaikan, 160 € kirjautumismaksua ei hyvitetä.

Opintotuki ja asumislisä

Saako HEOn opintoihin hakea Kelan opintotukea?

Kyllä. HEOn opintoihin voi hakea toisen asteen opintotukea. Voit laskea arvion opintotukesi määrästä Kelan opintotukilaskurin avulla tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Vaikuttaako toisen asteen opintotuen saaminen korkeakouluopintojeni tukeen?

Ei vaikuta. Toisen asteen ja kolmannen asteen opintotuki ovat kaksi eri opintotukimuotoa. HEOn opintoihin saamasi opintotuki ei kuluta korkeakouluopintojesi tukiaikaa. Myöskään korkeakouluopintoihin käyttämäsi tukikuukaudet eivät vaikuta tukioikeuteesi toisen asteen opinnoissa. Lisätietoa: https://www.kela.fi/opintotuki-opintoraha(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Voiko HEOn opintoihin hakea aikuiskoulutustukea?

Kyllä voi hakea. Aikuiskoulutustukea myöntää Työllisyysrahasto, jolla on omat vaatimukset tuen myöntämiselle. Lisätietoa ja hakuohjeet: https://www.tyollisyysrahasto.fi/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Paljonko on opintotuen asumislisä asuntolassa asuttaessa?

Opiskelija ilmoittaa opintotukihakemuksen kohtaan ”Asumismuoto” asuvansa oppilaitoksen asuntolassa. Asumislisän määrä on asuntolan asukkaalle 88,87 € kuukaudessa. Lisätietoa Kelan sivuilta kohdasta Asumisen tuet.

Miksi kannattaa asua kansanopiston asuntolassa?

HEOn asuntola tarjoaa ihanteellisen ympäristön oppimiselle. Kansanopiston asuntolassa asuminen on sidottu opiskeluun. Asuntola sijaitsee vartioidussa korttelissa. Asukkaat ovat oikeutettuja arkipäivisin aamiaiseen ja kahteen lämpimään ateriaan. Asuntolassa asumisesta ei kirjoiteta vuokrasopimusta, vaan opisto ilmoittaa asukkaat suoraan Kelaan.

Opiskelu

Vaikuttaako HEO-lukuvuosi yhteishaun ensikertalaiskiintiöön?

Ei vaikuta. Lukuvuotesi HEOssa ei vaikuta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ensikertalaiskiintiöihin. Säilytät siis ensisijaisuuspisteesi vaikka opiskeletkin valitsemaasi alaa päätoimisesti täyden lukuvuoden HEOssa ja suoritat yliopisto- ja ammattikorkeakouluopintoja.

Voiko HEOssa opiskella etänä, verkossa tai monimuotoisesti kotoa tai toiselta paikkakunnalta käsin?

Ei voi. Päätoiminen opiskelu HEOn opintolinjoilla edellyttää läsnäoloa. HEOn opintoja ei voi suorittaa etänä tai monimuoto-opiskeluna. Opintoihin sisältyy projekteja ja lyhyitä työssäoppimisjaksoja, jolloin opiskelu ei toteudu päätoimipaikassa Kirstinkadulla. Silloinkin opiskelija on oman opettajan, projekti- tai harjoittelunohjaajan valvonnassa.

Millainen on opintojen viikko-ohjelma?

HEOn opinnoissa toteutetaan opintolinjakohtaisia opetussuunnitelmia. Lähiopetus toteutetaan arkisin maanantaista perjantaihin. Poikkeuksia saattaa ilmetä opintolinjasta riippuen, esim. yliopistoluentoja voi olla satunnaisesti viikonloppuisin. Myös projektioppimisen jaksot vaikuttavat viikkorytmiin. Päivälinjoilla tunnit sijoittuvat pääsääntöisesti klo 8:30—15 väliselle ajalle ja iltalinjoilla klo 14:30—20 välille. Opisto pidättää oikeudet opintolinjakohtaisiin muutoksiin.

Voinko käydä töissä opintojen aikana?

Kyllä voit. Työssä käyminen lukuvuoden aikana on opiskelijan oma valinta. Jos opintojaksoja jää töiden vuoksi suorittamatta, näkyy se keväällä todistuksessa. Työn vuoksi opinnoissa jälkeen jääminen ei myöskään anna oikeutta lisä- tai tukiopetukseen. On hyvä muistaa, että lukuvuosi on tiivis kerroksellinen kokonaisuus, jossa osaaminen ja tieto rakentuvat aikaisemmin opittuun.

Opiskelijapalvelut ja -huolto

Jokainen opiskelija saa opiskelijakortin, joka oikeuttaa hänet vapaan sivistystyön kansanopiston opiskelijana osaan päätoimisille opiskelijoille myönnettäviin etuihin ja opiskelija-alennuksiin. Opiskeluun sisältyy myös lämmin ateria lähiopetuspäivinä arkipäivisin maineikkaassa opiskelijaravintolassamme. Opiskelijamme ovat tapaturmavakuutettuja ja heidät on kiinnitetty opiskelijaterveydenhuollon asiakkaiksi.