HEO lauluntekijä

Lauluntekijä

Lauluntekijä — opiskele säveltämistä ja sanoittamista keskellä Helsinkiä!

HEO jatkaa jo kymmenettä vuotta lauluntekijöiden koulutusta. Opintolinjan painopiste on ohjatussa käytännön tekemisessä ja omannäköisen musiikin tuottamisessa. HEO sijaitsee Helsingin Kalliossa, suomalaisen taiteen ja kulttuurituotannon ytimessä, mikä tarjoaa loistavat puitteet oman taiteilijuuden kehittämiselle. Opiskelu HEOssa on päätoimista ja oikeuttaa hakemaan Kelan opintotukea. Koulutus kestää koko lukuvuoden. Lauluntekijöiden opinnot ovat iltaopiskelua. Opetusta on pääosin arkipäivisin.


Hakeminen

Hakemus tehdään netissä. Hakulomake löytyy täältä.
 
HEO-info (09) 7742 420, heoinfo@heo.fi


Opintojen tavoitteet

Lauluntekijä-opintolinjan tavoitteena on se, että koulutuksen suoritettuaan opiskelijat tuntevat laulunteon vaatimukset ja löytävät omat vahvuutensa. Opiskelijat voivat painottaa tekemistään oman artistisuutensa kehittämiseen, biisien tarjoamiseen muille, tai myös joko sanoittamiseen tai säveltämiseen. Olennainen osa opiskelua on ryhmän sisällä annettu palaute, konsertit ja esiintymiset helsinkiläisissä ravintoloissa ja klubeilla. Opintoihin voivat hakea sekä uransa alussa olevat että pidemmälle ehtineet lauluntekijät, säveltäjät ja sanoittajat. Lauluntekijäksi kehittymisessä on monta eri tietä, joten musiikin teoreettinen osaaminen tai muusikon taidot eivät ole edellytys hakemiselle. 

Opintojen sisältö

Lauluntekijä-opintolinjalla opiskellaan (pääosin suomenkielisen)  lyriikan kirjoittamisen ja säveltämisen prosesseja huomioiden erilaiset genret. Co-writing on tärkeä osa opiskelua. Lisäksi lukuvuoden aikana opiskellaan kevyen musiikin teoriaa, äänittämisen sekä musiikkiteknologian (Logic) perusteita ja näiden hyödyntämistä lauluntekemisessä. Tekstittämisen ja säveltämisen ammattilaiset vierailevat ja kertovat omasta musiikin tekemisestään ja opastavat biisinteossa. Lauluntekijä-, muusikko- ja tuottajavierailijoita ovat viime vuosina olleet mm. Anssi Kela, Stig, Jurek Reunamäki, Mikko von Hertzen, J. Karjalainen, Lasse Wikman, Lasse Kurki, Jonas Olsson, Tracy Lipp, Markus Nordenstreng, Juha Tapio, Jukka Immonen, Arto Tuunela, Mariska ja Saara Törmä. Tunnettujen levy-yhtiöiden ja vaihtoehtoisten toimijoiden väki kertoo musiikin tuotantokuvioista ja kuuntelee opiskelijoiden biisejä. Koulutus tarjoaa myös perustiedot tekijänoikeuksista, musiikkielämän hyvistä käytännöistä, ilmaisusta ja musiikki-improvisaatiosta. Opetuksessa panostetaan valmennukseen ja ohjaukseen. Opetukseen kuuluu myös jatko-opintomahdollisuuksien käytännönläheinen esittely.

Lauluntekijä-linja tekee yhteistyötä muiden HEOn musiikkilinjojen (Laulaja, Musiikki ja musiikkiteknologia) kanssa. Opintolinjalla opiskelijat saavat mahdollisuuksia kehittää esiintymistään ja siihen liittyviä taitoja. Keväällä opiskelijat hankkivat opiskeluaan tukevan työharjoittelupaikan, jossa saa käytännön tuntuman opiskelijaa kiinnostaviin tehtäviin.

Opiskelun hintaan sisältyy opetus, opetusmonisteet, opiston atk-laitteiston käyttö, bänditilojen ja musiikki-instrumenttien käyttö ja päivällisen arkipäivisin. Asuntolassa asuville kuuluvat lisäksi aamupala ja lounas.