opintotarjonta

Usein kysyttyä/FAQ

HAKEMINEN

1. Mitkä ovat pääsyvaatimukset eri opintoihin? Milloin uudet opiskelijat valitaan?

Opiskelijat hyväksytään hakemuksen perusteella siinä järjestyksessä kun he vahvistavat opiskelupaikan. Opinnoista järjestetään esittelytilaisuus, joista opiskelijaa tiedotetaan hyvissä ajoin. Joillakin opintolinjoilla on ennakkotehtävä. 

2. Milloin saan tietää tulleeni valituksi opiskelemaan?

Hyväksymiskirje lähetetään niin pian kuin mahdollista. Ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen saat hyväksymiskirjeessä. Jos et voi aloittaa opintoja, opiskelupaikka on peruttava hyvissä ajoin ennen lukukauden alkua, jotta voimme kutsua tilallesi toisen opiskelijan.

OPINTOTUKI JA ASUMISLISÄ

3. Saako HEOn opintoihin hakea Kelan opintotukea?

Kyllä. HEOn opintoihin voi hakea toisen asteen opintotukea. Voit laskea arvion opintotukesi määrästä Kelan opintotukilaskurin avulla tästä.

4. Vaikuttaako toisen asteen opintotuen saaminen korkeakouluopintojeni tukeen?

Ei vaikuta. Toisen asteen ja kolmannen asteen opintotuki ovat kaksi eri opintotukimuotoa. HEOn opintoihin saamasi opintotuki ei kuluta korkeakouluopintojesi tukiaikaa. Myöskään korkeakouluopintoihin käyttämäsi tukikuukaudet eivät vaikuta tukioikeuteesi toisen asteen opinnoissa.
Lisätietoa:
http://www.kela.fi/opintotuki_mihin-opintoihin-tukea
http://www.kela.fi/opintotukiaika_enimmaistukiaika-toisen-asteen-opinnoissa

5. Voiko HEOn opintoihin hakea aikuiskoulutustukea?

Kyllä. Aikuiskoulutustukea myöntää koulutusrahasto, jolla on omat vaatimukset tuen myöntämiselle. Lisätietoa ja hakuohjeet: http://www.koulutusrahasto.fi/fi/etusivu/.

6. Mikä on opintotuen asumislisän määrä opiston asuntolassa asuttaessa?

Opiskelija ilmoittaa opintotukihakemuksen kohtaan "Asumismuoto" asuvansa oppilaitoksen asuntolassa. Asumislisän määrä on asuntolan asukkaalle 88,87 e/kk. Lisätietoa: http://www.kela.fi/opintotuen-asumislisa.

7. Miksi kannattaa asua kansanopiston asuntolassa?

Asuntola tarjoaa ihanteellisen ympäristön oppimiselle. Kansanopiston asuntolassa asuminen on sidottu opiskeluun.  Asuntolassa asumisesta ei kirjoiteta vuokrasopimusta, vaan opisto ilmoittaa asukkaat suoraan Kelaan. 

OPISKELU

8. Vaikuttaako opintovuosi HEOssa yhteishaun ensikertalaiskiintiöihin?

Ei vaikuta. Lukuvuotesi HEOssa ei vaikuta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ensikertalaiskiintiöihin. Säilytät siis ensisijaisuuspisteesi vaikka opiskeletkin valitsemaasi alaa päätoimisesti täyden lukuvuoden HEOssa ja suoritat yliopisto- ja ammattikorkeakouluopintoja. 

9. Voiko HEOssa opiskella verkossa tai monimuotoisesti esim. kotoa tai toiselta paikkakunnalta käsin?

Ei voi. Päätoiminen opiskelu HEOn opintolinjoilla edellyttää läsnäoloa. HEOn opintoja ei voi suorittaa etänä tai monimuoto-opiskeluna. Kansanopistona toimilupamme ei salli tätä menettelyä. Opintoihin sisältyy projekteja ja lyhyitä työssäoppimisjaksoja, jolloin opiskelu ei toteudu päätoimipaikassa Kirstinkadulla. Silloinkin opiskelija on oman opettajan, projekti- tai harjoittelunohjaajan valvonnassa.

10. Millainen on opintojen viikko-ohjelma?

HEOn opinnoissa toteutetaan opintolinjakohtaisia opetussuunnitelmia. Lähiopetus toteutetaan arkisin maanantaista perjantaihin. Poikkeuksia saattaa ilmetä opintolinjasta riippuen, esim. yliopistoluentoja voi olla satunnaisesti viikonloppunakin. Myös projektioppimisen jaksot vaikuttavat viikkorytmiin. Päivälinjoilla tunnit sijoittuvat pääsääntöisesti klo 8:30 — 15 väliselle ajalle ja iltalinjoilla klo 14:30 — 20 välille. Opisto pidättää oikeudet opintolinjakohtaisiin muutoksiin.

11. Voinko käydä töissä opintojen aikana?

Kyllä voit. Työssä käyminen lukuvuoden aikana on opiskelijan oma valinta. Jos opintojaksoja jää töiden vuoksi suorittamatta, näkyy se keväällä todistuksessa. Työn vuoksi opinnoissa jälkeen jääminen ei myöskään anna oikeutta lisä- tai tukiopetukseen. On hyvä muistaa, että lukuvuosi on tiivis kerroksellinen kokonaisuus, jossa osaaminen ja tieto rakentuvat aikaisemmin opittuun.

12. Opiskelijapalvelut ja -huolto

Jokainen opiskelija saa opiskelijakortin, joka oikeuttaa hänet vapaan sivistystyön kansanopiston opiskelijana osaan päätoimisille opiskelijoille myönnettäviin etuihin ja opiskelija-alennuksiin. Opiskelun hintaan sisältyy lämmin ateria arkipäivisin maineikkaassa opiskelijaravintolassamme. Opiskelijamme ovat tapaturmavakuutettuja ja heidät on kiinnitetty opiskelijaterveydenhuollon asiakkaiksi.