opiskelijaksi

Hakijalle

Kuka voi hakea?

HEO on aikuisoppilaitos, johon voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet pohjakoulutuksesta ja tavoitteista riippumatta. Yläikärajaa ei ole. HEOn opinnot eivät kuulu valtakunnalliseen yhteishakuun. Voit siis hakea HEOon vaikka olisit mukana yhteishaussa. 

Miksi HEO?

HEO on ajanmukainen ja luotettava oppilaitos. HEOssa opiskelija otetaan huomioon kokonaisvaltaisesti, ja opintovuodesta tehdään opiskelijoiden itsensä näköinen. HEO tarjoaa sosiaalisen opiskeluympäristön, jossa opettajan ja oman ryhmän tuki, inspiroiva ja kannustava ilmapiiri, säännöllinen lukujärjestys ja hyvä ruoka auttavat jaksamaan ja etenemään opinnoissa. 
HEOssa valmistaudutaan elämää ja jatko-opintoja varten ja valmentaudutaan korkeakoulujen pääsykokeisiin. Nuorelle HEO on erinomainen välivuosi, jonka voi hyödyntää tehokkaasti opiskellen. HEOssa voi perehtyä erikoisaloihin ja uusiin oppiaineisiin ja kokeilla erilaisia tapoja opiskella. 

Opiskelu

Opiskelu HEOssa on päätoimista. Suurin osa opintolinjoista on päivälinjoja, jolloin opetus on pääasiassa 8—16 välillä. Osa opintolinjoista toteutetaan iltaopintoina. Opintolinjan omalta sivulta löydät lisätietoa tästä.

Hakeminen ja HEOssa opiskelu eivät vaikuta paikkaasi korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä. HEOssa suoritettuja avoimen korkeakoulun opintoja voi hyväksilukea ja sisällyttää osaksi myöhempiä korkeakouluopintoja. Opintovuosi HEOssa hyödyttää myös ammatilliseen tutkintokoulutukseen hakeutuvia. Toisen asteen ammatillisen perustutkinto-opiskelun yhteishaussa opintovuodesta saa lisäpisteitä.

Opintotuki

HEOn opintoihin voi hakea Kelan toisen asteen opintotukea: opintorahaa ja opintuen asumislisää. Toisen asteen opintoihin saatu opintotuki ei kuluta mahdollisten korkeakouluopintojen tukiaikaa. Myöskään mahdolliset korkeakouluopintoihin käytetyt tukikuukaudet eivät vaikuta tukioikeuteen toisen asteen opinnoissa. Pitkään työelämässä ollut tai yrittäjä voi hakea aikuiskoulutustukea Koulutusrahastosta. 

Opintojen hinnat 

HEOn kaikki opintolinjat ovat maksullisia. Opintojen hinta on 3480 €/lukuvuosi (sis. 150 € kirjautumismaksun).

Opintovuoden hinta voidaan maksaa erissä:

  • Kirjautumismaksu 150 euroa, joka peritään aina opintojen alkaessa.
  • 7 erää syyskuusta maaliskuuhun, á 435 €.
  • Huhtikuun kuukausierä 285 €.
  • Toukokuu on maksuton.

Hakuohjeet ja opiskelijavalinnat

HEO ei kuulu valtakunnalliseen yhteishakuun. Voit hakea HEOon, vaikka olisit jo hakenut yhteishaussa muihin oppilaitoksiin. HEOon haetaan erillisellä haulla täyttämällä hakulomake tästä linkistä. Opintolinjat täytetään sitä mukaa, kun opiskelemaan hyväksytyt vahvistavat opiskelupaikkansa. Opisto pidättää oikeudet opintolinjatarjontaa koskeviin muutoksiin. Opiskelijamääräiset kiintiöt ovat opintolinjakohtaisia.  
Täydennyshaku lukuvuodelle 2018-2019 on nyt käynnissä. Hakeminen 16.8.2018 mennessä. Osalla opintolinjoistamme on vielä tilaa. Suosituimmat opintolinjat ovat jo täyttyneet mutta otamme hakijoita varasijoille.

Hakuprosessi ja opiskelijavalinnat

1) Täytä hakulomake. Hakulomakkeen täyttämisen jälkeen saat sähköpostitse ilmoituksen hakulomakkeen vastaanottamisesta.
2) Saat postitse kirjeen pian hakemisen jälkeen. Kirje sisältää ohjeet opiskelupaikan vastaanottamisesta sekä muun oleellisen informaation opintolinjasta ja opiskelusta HEOssa.
3) Vahvista opiskelupaikkasi kirjeessä saamiesi ohjeiden mukaisesti.
4) Aloita lukuvuosi 20.8.2018. Lukuvuosi päättyy 31.5.2019.
Opintolinjakohtaisista aikatauluista lähetetään tietoa postitse hyvissä ajoin ennen lukuvuoden alkua.

Esittelytilaisuudet

Kaikille HEOn opintolinjoille järjestetään esittelytilaisuuksia, joissa hakijalla on mahdollisuus tutustua opintoihin ja saada lisää tietoa opintolinjasta, johon hän on hakenut. Opintojen esittelytilaisuus on vapaaehtoinen, eikä se ole pääsykoeluontoinen tilaisuus. Joidenkin opintolinjojen hakuun kuuluu ennakkotehtävä, josta ilmoitetaan erikseen. 
Esittelytilaisuuksia järjestetään kolme, joista hakija valitsee hänelle sopivan:
• ke 2.5.2018 klo. 16.00–18.00
• ke 6.6.2018 klo. 16.00–18.00
• ke 1.8.2018 klo. 16.00–18.00
Esittelytilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Mikä on kansanopisto?

Kansanopistokoulutus on lähes yhtä vanha koulutusmuoto kuin suomalainen koululaitos. Ensimmäinen kansanopisto perustettiin vuonna 1889 ja Suomessa toimii 87 kansanopistokampusta. Kansanopistoissa opetus on useimmiten yleissivistävää eli vapaatavoitteista, kuten tiede-, taide- ja kulttuuriopintoja. Osassa kansanopistoja on tarjolla myös avoimen yliopiston opetusta.  
HEO on ollut pitkään Suomen suurin vapaan sivistystyön kansanopisto ja on toiminut Helsingin Kalliossa jo vuodesta 1949.

Lisätietoja hakemisesta:

Opintotoimisto: 09 774 2420 tai 050 4620709
Sähköposti: heoinfo@heo.fi

Usein kysyttyä (FAQ)

Suora linkki FAQ-sivuille.