Ryhmäkuva

Alumni


Kaikki HEOssa opiskelleet ovat opiston entisiä opiskelijoita eli opiston alumni. Haastattelimme joitakin meillä opiskelleita ja kysyimme heidän kokemuksistaan HEOsta. He kertoivat mm. siitä, kuinka opiskelusta on ollut heille hyötyä tutkinto-opinnoissa tai työelämässä. Alumnihaastattelujen kautta voi tutustua opintovuoden sisältöön opiskelijanäkökulmasta.

HEOn alumnitoiminta on vanhoille opiskelijoille järjestettyä toimintaa, kuten yhteisiä tapaamisia. Omasta vuosikurssista muodostuu usein tiivis yhteisö, joka tarjoaa verkostoja pitkälle opintovuoden jälkeenkin. Alumnitapaamisia järjestetään opintolinjoittain.Lotta Siren, 22

Opiskelija Turun Kauppakorkeakoulussa

HEO Kauppatieteet 2013–2014

Lotta Siren 1

Mitä teet tällä hetkellä?

Opiskelen ensimmäistä vuotta Turun kauppakorkeakoulussa ja juonnan karaokea. 

Miten päädyit opiskelemaan HEOon? 

Hain kauppakorkeakouluun heti lukion jälkeen, mutta en päässyt sisään. Kaikkien hakujen sulkeuduttua pelkäsin joutuvani pitämään välivuoden ja olo oli jo aika onneton, kunnes näin sattumalta metrossa HEOn mainoksen, jossa ilmoitettiin haun olevan käynnissä. Hain Kauppatieteet-opintolinjalle heti samana päivänä.

Mikä oli parasta opinnoissasi? 

Itsenäiseen opiskeluun verrattuna oli ihanaa, kun oli mahdollisuus kysyä apua opettajilta. Vaikka olinkin lukenut kaikki pääsykoekirjat itsenäisesti jo keväällä, en ollut ymmärtänyt läheskään kaikkea lukemaani. Lisäksi oli mahtavaa tutustua samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa saattoi yhdessä lukea ja jännittää pääsykokeita. Ympärillä oli tukiverkko, joku “potkimassa koko ajan eteenpäin”.Lotta Siren 2

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi? 

Varmaankin se, että samoja kirjoja piti lukea uudestaan ja uudestaan. Opettajien erilaiset opetusmetodit kuitenkin auttoivat paljon; itse olisin vain opiskellut kirjastossa, mutta koulussa opiskelu oli monipuolista luentoineen, ryhmätöineen, välikokeineen ja erilaisine peleineen. “Haluatko Kauppakorkeakouluun” Haluatko Miljonääriksi -formaatilla ja laskis-Alias olivat koko luokan suosikkeja! 

Miten opiskelu HEOssa valmensi sinua pääsykokeisiin? 

Erityisesti pääsykokeisiin auttoivat harjoituspääsykokeet, joiden avulla pystyi seuraamaan omaa edistymistä ja hahmottamaan, mitä ainetta piti vielä kerrata. 

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli? 

Opetus oli hyvää! Opettajat osasivat asiansa, ja nuoret opettajat pystyivät kertomaan oman kokemuksensa perusteella ajankohtaista tietoa myös yliopistoelämästä ja pääsykokeista.

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessa HEOssa?

Pääsykoevalmennuksen ohessa parasta HEOssa oli se, että sain uusia ystäviä, joita näen edelleen aina Helsingissä käydessäni.

Kerro jokin erityisesti opintovuodesta mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Keväällä kattoterassilla opiskelu samalla, kun otti aurinkoa! Saunaillat koulun kattohuoneistossa olivat myös mahtavia.

Suosittelisitko Kauppatieteet-linjaa muille?

Suosittelisin. Itse olen oikeasti iloinen siitä, että en päässyt kauppakorkeaan ensi yrittämällä ja tulin sen vuoksi HEOon. Nyt kauppakorkeakoulussa olen sopivasti muita edellä, koska suoritin kursseja jo HEOssa. Lisäksi sain ihania uusia ystäviä, joita en muuten olisi tavannut.

Miten rahoitit opintosi?

Kävin töissä viikonloppuisin juontamassa karaokea.


Erkki Koivisto, 33

Muusikko/pianonsoiton opettaja

HEO Lauluntekijä 2013-2014

Erkki Koivisto
 

Mitä teet tällä hetkellä?

Olen ammattimuusikko ja soitan työkseni bile-bändissä viikonloppuisin, minkä lisäksi opetan pianonsoittoa Kauniasten Raamattuopiston musiikkilinjalla kerran viikossa. Tällä tavoin pystyn varaamaan aikaa myös biisinkirjoitustyölle.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Valmistuttuani muusikoksi Tornion Lappian konservatoriosta jatkoin Metropoliassa pianonsoitonopettajan opintojen parissa. Biisinkirjoitus oli kiinnostanut pitkään, ja valmistuttuani Metropoliasta hain hetken mielijohteesta HEOn Lauluntekijä-opintolinjalle.

Millaiset pohjataidot sinulla oli?

Olin tehnyt biisejä pienestä asti, mutta ilman pyrkimystä saada niitä itseni tai muiden esitettäväksi. En siis oikeastaan tiennyt HEOon hakiessani, osaanko tehdä biisejä tilanteessa, jossa minua pyydettäisiin kirjoittamaan biisi. Halusin nähdä, onko minusta biisinkirjoittajaksi ammatillisessa mielessä.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Mukava ryhmä ja opiston mukava tunnelma. Opiskelu oli sellasta rentoa tekemistä, jolta kuitenkin sain, mitä kaipasinkin.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Suurin haaste oli ehdottomasti ajankäytön hallinta biisinkirjoitusprosessissa. On aina niin helppoa luisua tekemään jotakin muuta, kun pitäisi työstää biisiä.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetuksen taso oli hyvä. Esimerkiksi lyriikoiden tarkastelu yhteisesti oli hyödyllistä, ja vierailevien ammattilaisten kokemuksiin ja näkökulmiin tutustuminen mielenkiintoista. Suurimmat paineet ja tavoitteet olin asettanut kuitenkin itselleni; halusin alkaa kirjoittaa biisejä tosissani ensimmäistä kertaa. Pääsin tavoitteeseeni ja lauluntekijäopinnot tukivat minua siinä.

Miten HEOn lauluntekijäopinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Pääsin ammattiin tähtäävässä biisinkirjoituksessa alkuun, sain hyviä neuvoja sekä mahdollisia yhteistyötahoja - niitä paljon puhuttuja verkostoja. Lisäksi tekstin työstäminen oli sellainen biisinkirjoituksen osa-alue, mitä en ollut opiskellut aiemmin lainkaan. Osoittautui, että siihen oli olemassa ihan selkeitä tekniikoita.MG 5392 superheroes

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessa HEOssa?

Päällimmäisenä mieleen nousee hyvä ilmapiiri ja oma ryhmä, missä oli ihan vanhan ajan luokkahenkeä. Erityisesti pidin myös siitä, että opintojen kautta pääsi tapaamaan paljon ammattilaisia ja oppimaan heidän kokemuksistaan ja ajatuksistaan.

Kerro jokin erityisesti opintovuodesta mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

J.Karjalainen oli meillä artistivieraana ja kuunteli meidän biisejä. Hän piti kovasti minun kappaleestani ja sanoi, että haluaa aina itsekin yrittää tehdä samanlaisia! Niillä kehuilla oli minulle erittäin kannustava merkitys.

Suosittelisitko Lauluntekijä-linjaa muille?

Suosittelisin, joskin hieman henkilön tavoitteista riippuen. Mikäli tavoitteet ovat biisinkirjoituksen ammattimaisen puolen kehittämisessä ja siihen keskittymisessä, saattaa intensiivikursseilta saada haluamansa “puristetummin”. Lauluntekijälinjalla asioihin käytetään hieman enemmän aikaa, mikä on joko hyvä tai huono asia henkilön tavoitteista riippuen. Jos biisinkirjoitus kiinnostaa, taustalla on harrastuneisuutta ja henkilöllä mahdollisuus viettää vuosi musiikin parissa, on lauluntekijälinja ehdottomasti hieno kokemus, joka palvelee niin aloittelijoita kuin pidemmälle ehtineitäkin.

Miten rahoitit opintosi?

Tein bändikeikkaa viikonloppuisin ja toimin pianonsoitonopettajana, sillä olin jo käyttänyt opintotukikuukaudet loppuun.


Pasi Virtakari, 30

Graafinen suunnittelija

Jatko-opinnot: Nordic Multimedia Academy, Danmark | Työpaikka: WTF Helsinki, AD.

HEO Graafinen suunnittelu 2010–2011


Pasi Virtakari 3Pasi Virtakari 2 (1)

Mitä teet tällä hetkellä?

Sain juuri ylennyksen ADksi. Suunnittelen ja tuotan graafisen suunnittelun materiaaleja printistä digitaalisiin medioihin.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Olin valmistunut tradenomiksi, mutta graafisen suunnittelun työt kiinnostivat. Googlasin ja löysin HEOn. Se oli siinä.

Millaiset pohjatiedot sinulla oli?

Tradenomitutkinnon ansiosta mainonta ja yritysviestintä oli minulle tuttua. Niiden yhdistäminen graafikon opintoihin toimi hyvin. Ymmärsin heti, että graafinen suunnittelu on bisnestä. Juuri se erottaa graafisen suunnittelun kuvataiteesta.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Pakkaussuunnittelun kurssi on jäänyt erityisellä tavalla mieleen. Tehtävä tuntui alkuun hankalalta ja epäröin siitä selviämistä. Koulukavereiden kanssa tiimissä jutellessa tehtävä kuitenkin avautui: yhtäkkiä kynä vain lähti liikkeelle, ja minä piirsin täydellisen ratkaisun. Vuoden aikana oli hienoa ylittää itsensä ja tehdä toistamiseen jotain sellaista, mitä ei tiennyt osaavansa. Se vain kumpusi sisältä ja uskon, että siinä oli kysymys itsevarmuudesta. Yleisesti ottaen opiskelu oli hauskaa, monipuolista ja äärimmäisen luovaa.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Se, ettei kaikkiin tehtäviin voinut olla samanlaista intohimoa, mutta kaikkeen piti siitä huolimatta antaa täysi panostus. Myös käsin piirtäminen oli minulle haasteellista. Lopulta vaikeista asioista selviäminen on kuitenkin kiinni asenteesta.

Miten HEOn graafisen suunnittelun opinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Opinnot tarjosivat kaiken sen perustiedon, mitä graafiselta suunnittelijalta edellytetään. Opin käyttämään työkaluja ja viemään suunnitteluprosessin alusta loppuun. Tanskan opinnoissani olin jo pitkällä muihin verrattuna.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

HEOssa sain vuodessa kattavan opetuksen alan perusteista. Se puoli oli parempaa kuin jatko-opinnoissa Tanskassa. Sekin oli arvokasta, että opettajat olivat helposti lähestyttäviä.

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessa HEOssa?

Luokkakaverit ehdottomasti, sain niin paljon uusia tuttavuuksia. Yhdessä tekeminen oli mahtavaa.

Kerro jokin erityisesti opintovuodesta mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Teimme Punahilkka-DVD-kansia. Puimme yhden opiskelijan melko vihjaileviin vaatteisiin ja kuljetimme tätä räjähtäneen näköistä hahmoa ympäri Herttoniemeä kuvatessamme Punahilkkaa levynkanteen. Se oli hauskaa!

Suosittelisitko Graafinen suunnittelu -linjaa muille?

Suosittelisin. Saa lyhyessä ajassa kokeilla montaa eri aihealuetta.

Miten rahoitit opintosi?

Sain opintotukea ja olin kaupassa töissä. Hyvin pärjäsin.


Niko Karumaa, 30

Freelancer-valokuvaaja

HEO Visuaalinen journalismi ja valokuvaus 2013-2014

 

Mitä teet tällä hetkellä?

Olen töissä vähittäismyynnissä, minkä ohella teen satunnaista valokuvauskeikkaa freelancerina.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Aloitin valokuvauksen yläkoulun ja lukion taitteessa. Harrastuksena valokuvaus oli kiehtonut minua aina, mutta vasta viime vuosina ala alkoi kiinnostaa myös ammatillisessa mielessä. Minulla ei kuitenkaan ollut lukion papereita, mikä rajoitti hakua alan opintoihin. Ajattelin, että HEOn kaltainen valmistava koulu voisi olla hyvä paikka aloittaa.

Millaiset pohjatiedot sinulla oli?

Olin kuvannut ennen HEOn opintoja jo paljon, joten laitetuntemus sekä tekninen tieto oli pitkälti hallussa. Hyödyinkin HEOssa eniten ohjatusta tekemisestä selkeine tehtävineen.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Ryhmä, ehdottomasti - meidän ryhmähenki oli äärettömän hyvä. Yhdessä työskenteleminen kehitti itseäni eniten, koska kaikilla meistä oli erilainen tausta valokuvaajina. Se opetti näkemään asioita eri näkökulmista. Lisäksi opetuksen laaja-alaisuus oli hienoa. Emme keskittyneet vain yhteen aihealueeseen, vaan perehdyimme valokuvaukseen monipuolisesti.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Valokuvauskalustoa, kuten salamalaitteita, olisi voinut olla koulun puolesta hieman enemmän. Toisaalta esimerkiksi studiokuvausta oli hyväkin harjoitella opettajan omalla työstudiolla.

Miten HEOn Visuaalisen journalismin ja valokuvauksen opinnoista on ollut sinulle hyötyä?

Monipuolinen opintosisältö auttoi hahmottamaan omia mielenkiinnon kohteita valokuvauksen kentällä. Sain pohtia, haluanko valokuvaajaksi vai olisiko graafinen suunnittelu sittenkin enemmän se oma juttu.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetuksen taso oli mielestäni hyvä. Monet alan ammattilaiset opettivat meitä eri jaksoissa. Oli kyseessä sitten studiokuvaus, lehtikuvaus tai kuvankäsittely, saimme opetusta näihin valokuvauksen osa-alueisiin erikoistuneilta valokuvaajilta.

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessasi?

Trombit oli useimmille mediaopiskelijoille vuoden kohokohta. Medialinjojen yhteisenä työnä se oli mittava projekti, jota oli todella hienoa tehdä. Trombit olisi voinut jatkua paljon pidempäänkin, ja opiskelijoiden pyynnöstä jaksoon lisättiinkin viikko opintovuotemme jälkeen. Trombit, oma ryhmä ja ryhmähenki, niistä asioista vuosi parhaimmillaan koostui. Oman erityisyytensä vuoteen toi lisäksi tapahtumatuottaja-opiskelijoiden järjestämät koko opiston yhteiset tapahtumat, jotka osaltaan loivat yhteisöllisyyttä.

Miten rahoitit opintosi?

Säästöillä ja opintotuen avulla. Lisäksi kävin muutamana päivänä viikossa töissä. En kuitenkaan halunnut kovin paljoa tinkiä opinnoista, sillä keskittyminen kahteen asiaan ei kuulu vahvuuksiini. Kun sitten Trombit alkoi keväällä, jäinkin töistä pois kokonaan Trombit-jakson intensiivisyyden vuoksi.

Suosittelisitko Visuaalinen journalismi ja valokuvaus -linjaa muille?

Ehdottomasti. Jos esimerkiksi lukion jälkeen valokuvaus kiinnostaa, mutta on epävarma opiskelupaikoista tai siitä, onko tarpeeksi hyvä valokuvaajaksi, on HEO hyvä paikka ottaa asioista selvää. Mikäli taas on jo hakenut opiskelemaan valokuvausta, mutta opiskelupaikka ei ole auennut, saa HEOssa valokuvaukseen uutta potkua ja apua seuraavan kevään ennakkotehtäviin. Omasta lähtötasostakaan ei tarvitse kantaa huolta: HEO on valmistava koulu, jossa uuden opiskelijan ei oleteta heti osaavan asioita. HEOn opiskelijat ovat lähtötasoltaan erilaisia; joku on saattanut kuvata kymmenen vuotta, toinen vuoden tai kaksi. Kaikenlaisista taustoista tuleville opiskelijoille pystytään kuitenkin tarjoamaan sopivasti haastetta.


Tommi Manninen, 24

YleX Viikonloppu -juontaja

HEO Radio- ja tv-journalismi 2012-2013

RTV
 

Mitä teet tällä hetkellä?

Olen toista vuotta YleX Viikonlopun juontajana juontoparinani Timo, “Timppa”, Launonen.

Miten päädyit opiskelemaan HEOon?

Itseilmaisu ja esilläolo on aina ollut minulle luontaista. Lukiossa harrastin teatteria, mutta tajusin jossain vaiheessa haluavani olla esillä omana itsenäni roolin esittämisen sijaan. Sitä kautta heräsi ajatus juontajan työstä. Hain ensin Metropoliaan, mutta en päässyt sisään. HEO oli tuttu opisto monen siellä opiskelleen tuttavan kautta, ja koska olin kuullut medialinjoista hyvää, oli Radio- ja tv-journalismin linjalle helppo hakea. Uskoin HEOn valmistavan minua tulevaan joko jatkokoulutuksen tai alan töiden osalta. Voisi sanoa, että HEO on myyty ja markkinoitu minulle ponnahduslautana, mitä se minulle olikin.

Millaiset pohjatiedot sinulla oli?

Ei oikeastaan minkäänlaisia. Lukion ja HEOn väliseen aikaan mahtui ainoastaan armeija ja puoli vuotta Afganistanissa rauhanturvaajana.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Opettajien ja luokkakavereiden lisäksi RTVn oma radioprojekti Trombit. Se oli vuoden huipennus ja finaali. Ihan niin villejä emme olleet, että olisimme olleet öitä studiossa, kuten tämän vuoden opiskelijat. Toisaalta se on hyvä esimerkki siitä, että HEOssa saa tehdä juuri niin paljon kuin haluaa. Kukaan ei velvoita olemaan studiossa yötä, mutta jos joku haluaa katsoa jääkiekkoa aamuun asti, ei kukaan sitä myöskään kiellä.

Mikä oli haasteellisinta opinnoissasi?

Monipuolisuus oli yhtäaikaa linjan vahvuus ja haaste; mihinkään ei ehditty syventyä täysin, vaan aiheita joutui toisinaan sisäistämään nopeastikin. Kertaus luokkakavereiden kanssa illalla päivän aiheesta auttoi. Lisäksi olisin toivonut enemmän linjojen välistä yhteistyötä myös ennen Trombitia. Opistossa, jossa opiskelee luokallinen haastattelijoiksi ja luokallinen laulajiksi haluavia ihmisiä, olisi ollut perusteltua haastatella HEOn muusikonalkuja enemmän myös syyslukukauden puolella.

Miten opiskelu HEOssa valmisti sinua nykyiseen työhösi?

Korkeatasoinen opetus antoi hyvät lähtökohdat työelämään. Trombitin aikana pääsi tekemään radiota tosissaan: suunnittelemaan ensimmäiset lähetykset ja puheenaiheet, joista sai koululta palautetta. Ennen kaikkea HEOssa kuitenkin näki, mitä radiojuontajan työ kokonaisuudessaan on. Toisin kuin helposti saattaa kuvitella, radiojuontaja ei ainoastaan työskentele studiossa neljää tuntia päivässä, vaan olennaisen osan toimenkuvasta muodostaa niiden neljän tunnin eteen tehtävä valmistelutyö.

Millainen opetuksen taso mielestäsi oli?

Opetusmetodina käytännön tekeminen oli mielestäni hyvä. Tuotosten kuunteleminen yhdessä ja plussien ja miinusten läpikäynti oli mielestäni myös tehokkaampaa kuin arvosanojen antaminen. Kun tiesi, että oma työ tullaan esittämään oman luokan edessä, tehtävään panosti sen mukaisesti. Tasokkaan ja monipuolisen opetuksen lisäksi myös edit-ohjelmat olivat asianmukaisia ProTools ja FinalCut -ohjelmineen.

Mikä oli kokonaisuutena parasta opintovuodessa HEOssa?

HEO onnistui antamaan sen, mitä hainkin sieltä. Opintovuosi siellä on perusta ja tärkeä palanen siinä, missä olen nyt. En esimerkiksi olisi ollut yhdessäkään harjoittelupaikassani ilman HEOn koulutusta. Linjavastaava Satu Härkönen on puolestaan ollut ensimmäinen mentorini, kenelle olen ensimmäisenä soittanut esimerkiksi YleX:n työpaikasta. Myös monelle opiskelukaverille HEO on ollut väylä itsensä toteuttamiseen ja jatko-opintoihin. Luokkakavereita opiskelee esimerkiksi Metropoliassa ja Turun AMK:ssa, yksi on tehnyt töitä Yle Puheen nettipuolelle ja yksi päässyt ohjaamaan Jukka Pojan musiikkivideota sekä tekemään hommia Putouksessa.

Kerro jokin erityisesti opintovuodesta mieleen jäänyt muisto, jonka haluaisit jakaa muille.

Harjoittelusta on jäänyt mieleen tilanne, jota en unohda ikinä. Olen kova urheilumies ja rakastan jääkiekkoa. Niinpä olin innoissani, kun pääsin Radio Novan harjoittelussa tekemään Leijonien pressiin haastattelua. Kontiola oli silloin kova nimi. Hän oli kisoissa, mutta ei ennättänyt kyseiseen pressiin, minkä tiesin hyvin. Olin siinä haastatellut pelaajia jo hetken, kun nolo tilanne sai alkunsa. Epähuomiossa menin jo aiemmin haastattelemani Kärppä-pelaajan luokse, ja aloitin: “Petri Kontiola, miten…”. Kaverin ilmeestä tajusin virheeni pian: Kontiola ei edes ollut koko pressissä, ja kaiken lisäksi olin jo jutellut kyseisen pelaajan kanssa aiemmin hänen omalla nimellään. Silloin hävetti - jääkiekon piti olla minun juttuni! Sitä muistelen vieläkin.

Suosittelisitko Radio- ja tv -journalismin linjaa muille?

HEO oli minulle oikea ratkaisu, ja se voi olla sitä monelle muullekin. Jokaisen täytyy kuitenkin itse miettiä, kuinka paljon on valmis antamaan itsestään sekä kuinka aikoo toteuttaa opintovuoden taloudellisesti. HEO on paikka, jossa pääsee purkamaan luovaa hulluuttaan, mutta myös opiskelijalla itsellään täytyy olla halu tehdä täysillä. Yleensä ihmiset ovat erittäin motivoituneita, mikä tekee HEOsta hienon paikan opiskella.

Miten rahoitit opiskelusi?

Minulla oli yli vuosi työntekoa takana ennen HEOa, joten minulle oli kertynyt säästöjä. Opintotuestakin oli apua. Lisäksi tein opiskelun ohessa alumnihaastatteluja ammattikoululle, mikä tuki hyvin myös opiskelua. Jokaisen on kuitenkin hyvä pohtia etukäteen, jaksaako tehdä töitä koulun ohessa ja toisaalta, kannattaako se. Olen kyllä kuullut sellaisiakin tarinoita, että Suomen nykyiset ykkösjuontajatkin ovat aikanaan HEOssa ollessaan myyneet autonsa, jotta ovat saaneet kevätlukukauden maksettua. Nyt samat kaverit ovatkin sitten mukana Vuoden radiojuontaja -äänestyksessä.


Hakeminen

Hakemus tehdään netissä. Hakulomake löytyy täältä.
 
HEO-info (09) 7742 420, heoinfo@heo.fi