opiskelijaksi

Hakijalle

Kuka voi hakea?

HEO on aikuisoppilaitos, johon voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet pohjakoulutuksesta ja tavoitteista riippumatta. Yläikärajaa ei ole. HEOn opinnot eivät kuulu valtakunnalliseen yhteishakuun. Voit siis hakea HEOon vaikka olisit mukana yhteishaussa. 

Miksi HEO?

HEO on ajanmukainen ja luotettava oppilaitos. HEOssa opiskelija otetaan huomioon kokonaisvaltaisesti ja opintovuodesta tehdään opiskelijoiden itsensä näköinen. HEO tarjoaa sosiaalisen opiskeluympäristön, jossa opettajan ja oman ryhmän tuki, inspiroiva ja kannustava ilmapiiri, säännöllinen lukujärjestys ja hyvä ruoka auttavat jaksamaan ja etenemään opinnoissa. 
HEOssa valmistaudutaan elämää ja jatko-opintoja varten ja valmentaudutaan korkeakoulujen pääsykokeisiin. Nuorelle HEO on erinomainen välivuosi, jonka voi hyödyntää tehokkaasti opiskellen. HEOssa voi perehtyä erikoisaloihin ja uusiin oppiaineisiin ja kokeilla erilaisia tapoja opiskella. 

Opiskelu

Hakeminen ja HEOssa opiskelu eivät vaikuta paikkaasi korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä. HEOssa suoritettuja avoimen korkeakoulun opintoja voi hyväksilukea ja sisällyttää osaksi myöhempiä korkeakouluopintoja. Opintovuosi HEOssa hyödyttää myös ammatilliseen tutkintokoulutukseen hakeutuvia. Toisen asteen ammatillisen perustutkinto-opiskelun yhteishaussa opintovuodesta saa lisäpisteitä.

Opintotuki

HEOn opintoihin voi hakea Kelan toisen asteen opintotukea: opintorahaa ja opintuen asumislisää. Toisen asteen opintoihin saatu opintotuki ei kuluta mahdollisten korkeakouluopintojen tukiaikaa. Myöskään mahdolliset korkeakouluopintoihin käytetyt tukikuukaudet eivät vaikuta tukioikeuteen toisen asteen opinnoissa. Pitkään työelämässä ollut tai yrittäjä voi hakea aikuiskoulutustukea Koulutusrahastosta. 

Opintojen hinnat 

HEOn kaikki opintolinjat ovat maksullisia. Lukuvuosi maksaa 3480 euroa, joka laskutetaan kahdeksassa 435 euron suuruisessa kuukausierässä syyskuusta huhtikuuhun (toukokuussa ei maksua).

Hakuohjeet ja opiskelijavalinnat

HEO ei kuulu valtakunnalliseen yhteishakuun. Voit hakea HEOon vaikka olisitkin jo hakenut yhteishaussa muihin oppilaitoksiin. HEOon haetaan erillisellä haulla täyttämällä hakulomake tästä linkistä. Opintolinjat täytetään sitä mukaa kun opiskelemaan hyväksytyt vahvistavat opiskelupaikkansa. Opisto pidättää oikeudet opintolinjatarjontaa koskeviin muutoksiin. Opiskelijamääräiset kiintiöt ovat opintolinjakohtaisia.  
Hakuaika on käynnissä.

Hakuprosessi ja opiskelijavalinnat

1) Täytä hakulomake. Hakulomakkeen täyttämisen jälkeen saat sähköpostitse ilmoituksen hakulomakkeen vastaanottamisesta.
2) Saat postitse kirjeen. Kirje sisältää ohjeet opiskelupaikan vastaanottamisesta sekä muun oleellisen informaation linjasta ja opiskelusta HEOssa.
3) Vahvista opiskelupaikkasi saamiesi ohjeiden mukaisesti.
4) Aloita lukuvuosi 16.8.2017. Lukuvuosi päättyy 31.5.2018.
Linjakohtaisista aikatauluista lähetetään tietoa postitse hyvissä ajoin ennen lukuvuoden alkua.

Esittelytilaisuudet

Kaikille HEOn opintolinjoille järjestetään esittelytilaisuuksia, joissa hakijalla on mahdollisuus tutustua opintoihin ja saada lisää tietoa linjasta, johon hän on hakenut. Esittelytilaisuus ei ole pääsykoeluontoinen tilaisuus. Joidenkin opintolinjojen hakuun kuuluu ennakkotehtävä, josta ilmoitetaan erikseen. 
Esittelytilaisuuksia järjestetään kolme, joista hakija valitsee yhden hänelle sopivan:
• ke 3.5.2017 klo. 14.00–16.00
• ke 7.6.2017 klo. 16.00–18.00
• ke 2.8.2017 klo. 16.00–18.00
Esittelytilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Mikä on kansanopisto?

Kansanopistokoulutus on lähes yhtä vanha koulutusmuoto kuin suomalainen koululaitos. Ensimmäinen kansanopisto perustettiin vuonna 1889 ja Suomessa toimii 87 kansanopistokampusta. Kansanopistoissa opetus on useimmiten yleissivistävää eli vapaatavoitteista kuten tiede-, taide- ja kulttuuriopintoja. Osassa kansanopistoja on tarjolla myös avoimen yliopiston opetusta.  
HEO on ollut pitkään Suomen suurin vapaan sivistystyön kansanopisto ja on toiminut Helsingin Kalliossa jo vuodesta 1949.

Usein kysyttyä (FAQ)

Suora linkki FAQ-sivuille.